Ястребът радикал стана реформатор и европеист

Ястребът радикал стана реформатор и европеист | StandartNews.com

Новият премиер на Сърбия Александър Вучич е от поколението на съвременните политици

Новият премиер на Сърбия Александър Вучич е от поколението съвременни политици на прехода от тоталитаризъм към демокрация в Източна Европа. Успоредно с процесите и промените в обществото тези хора променяха възгледи и цели, приспособявайки се умело към реалностите. 44-годишният политик Вучич извървя през последните две десетилетия дългия път от националистически ястреб от ултрадясната Сръбска радикална партия до страстен реформатор и европеист от новосъздадената Сръбска прогресивна партия. Юристът по образование Вучич влиза твърде млад в политиката. Израсналият в семейството икономист способен и активен младеж от Нови Белград се присъединява към радикалите. През 1993 г. е избран за депутат в Скупщината. В предишни правителства е бил министър на информацията, а известно време и на отбраната. През 2008 г. заедно със сегашния президент Томислав Николич създава Сръбската прогресивна партия (СПП). В победната си реч след предсрочните парламентарни избори на 19 март новият шеф на кабинета в Белград заяви: "Не се боря за себе си, а за бъдещите поколения." Рекордният политически рейтинг на Александър Вучич от 71 процента обществено одобрение показва, че за мнозинството от сънародниците му тази изповед не е политическа демагогия, а истинска лидерска мотивация.

По време на предизборната кампания Вучич, като шеф на прогресистите и първи вицепремиер в предишното правителство на социалистите, насочваше вниманието към необходимостта от сериозни реформи и борбата с безработицата. Най-голям брой привърженици обаче му осигуриха действителните стъпки срещу корупцията и организираната престъпност. Вучич успя да бутне зад решетките влиятелни олигарси и криминали. Негова заслуга е и залавянето през март на легендарния бос на наркотрафика на Балканите Дарко Шарич. Вучич обещава спешно да реформира за няколко месеца трудовото законодателство, законите за банкрута и за приватизацията.

В досегашния вицепремиерски пост на Вучич бе и ролята на ръководител на преговорите с Брюксел за членство в ЕС на Сърбия. Той е автор и на договорката да се търси политическо решение за Косово в преговори между Белград и Прищина, което всъщност отвори вратата на западните ни съседи към ЕС. Вучич ясно формулира концепцията си за външната политика: "Сърбия ще продължи европейския си път. Ще сътрудничим и с всички наши приятели по света - руснаците, американците, китайците и всички останали."

До голяма степен убедителната изборна победа на СПП се дължи лично на партийния й лидер Вучич. Той не си прави илюзия, че всичко, особено икономическите реформи, ще е по мед и масло. 27 процента от работоспособното население са безработни. Затова новият премиер обещава спешно до месец юли да реформира трудовото законодателство, закона за банкрута и приватизацията.

Като политически лидер Александър Вучич е отличен тактик, което допринася за блестящата му кариера. Изборният резултат му даваше възможност да формира еднопартийно правителство на СПП. Но той избра варианта на коалицията, като покани в кабинета Соцпартията и Съюза на унгарците от Войводина. Така всъщност елиминирана вероятността да бъде изнудван от опозицията в парламента.

Вучич умело владее и политическия пиар и има мощно влияние в медиите. Първата му съпруга Ксеня Янкович е радиожурналистка. С нея имат две деца, но миналата година се разведоха и Вучич бързо се жени за дипломатката Тамара Дуканович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай