Взрив уби двама на шествие в Харков (ОБЗОР)

Взрив уби двама на шествие в Харков (ОБЗОР) | StandartNews.com

В града започна антитерористична операция, задържаха четирима заподозрени

Двама души, единият от които полицай, бяха убити, а десет ранени при експлозия на взривно устройство по време на патриотично шествие в украинския град Харков, предаде Би Би Си. Шествието бе едно от многото, организирани за първата годишнина от събитията на Майдана, довели до свалянето на Виктор Янукович. Сред ранените при атентата има петима полицаи и четирима цивилни. Силите на реда обявиха началото на антитерористична операция в града и задържаха четирима заподозрени.

Взривът в Харков избухна по обяд, когато хората започнаха да се събират близо до Двореца на спорта, за да се включат в шествието на националното единство. Местен прокурор, цитиран от Ройтерс, съобщи, че взривното устройство е било хвърлено от кола. Според други източници самоделната бомба, натъпкана с части от арматура, е била поставена в опаковка от целофан и заровена в снега. За устройството е бил използван тротил. Очевидецът Алексей Гренчев разказа, че със съпругата му са били на около 20-30 метра от мястото на експлозията. "Вървяхме в началото на колона от хора, когато чух силен взрив и видях няколко души паднали на земята на метри от мен. Беше нереално като във филм", разказа мъжът. Снимка от мястото на инцидента показа тяло, увито в националното знаме. "Украинските сили за сигурност задържаха няколко лица, които са замесени в подготовката и извършването на терористични актове в Харков, включително експлозията", заяви говорителят на полицията Маркиан Любкивский. По-късно той съобщи, че четиримата задържани са украински граждани, които са получили инструкции и оръжия в граничния руски град Белгород. Шефът на украинския Съвет за сигурност Олександър Турчинов съобщи, че в Харков е започнала антитерористична операция и е въведена най-висока степен на тревога. Досега с термина "антитерористична операция" се обозначаваше военната операция срещу проруските опълченци в Донбас.

Междувременно хиляди украинци участваха в "маршове на честта" в Киев и други градове в памет на жертвите на събитията на Майдана. Европейски лидери, сред които президентът на ЕС Доналд Туск, германският президент Йоахим Гаук и лидерите на Литва, Полша и Молдова, участваха в шествието в Киев.

Започва изтеглянето на тежките оръжия

От днес започва процесът на изтегляне на тежките оръжия от разграничителната линия между страните в конфликта в Източна Украйна. Това каза за ТАСС по телефона представителят на министерството на отбраната на Донецката народна република Едуард Басурин. "Изтеглянето трябваше да започне преди три дни, но имаше някои нюанси, а сега всички страни постигнаха съгласие и определиха, че от 22 февруари започват да текат двете седмици за изтегляне на техниката", каза Басурин, като подчерта, че и Киев се е договорил от днес да започне да изтегля тежките си оръжия. По думите му този процес ще продължи "приблизително 14 дни", както е записано в Минските споразумение. "Днес се подготвяме. Утре е празник, а от 24-о число реално ще започне процесът на раздалечаване на техниката", заяви той пред ТАСС. Киев обаче съобщи, че въоръжени колони от Русия са пресекли украинската граница.

180 убити в боя за Дебалцево

Близо 180 украински войници са били убити за един месец в битката за Дебалцево, а повече от 80 остават в неизвестност, съобщи съветник на президента Петро Порошенко, цитиран от АФП. 179 украински военнослужещи са загинали в сраженията за важния железопътен възел в източната част на страната от 18 януари до 18 февруари, написа на страницата си във Фейсбук Юрий Бирюков. 110 войници са били пленени от проруските сепаратисти, а съдбата на 81 все още не е изяснена. Междувременно видният консерватор от Камарата на общините Уилям Хейг, който до лятото бе министър на външните работи, отхвърли възможността Великобритания да достави оръжия на Украйна, информира АФП.

Кобзон стана народен артист на Луганск

Народният артист на СССР и депутат в Държавната дума Йосиф Кобзон получи званието "Народен артист" на Луганската народна република, предаде РИА Новости. Грамота с почетното звание му бе връчено от лидера на ЛНР Игор Плотницки. Кобзон пристигна в Луганск днес, за да вземе участие в празнуването на Деня на защитника на Отечеството. Той изнася два концерта - пред гражданите и пред опълченците. По-късно той ще се отправи към Донецк, за да участва в честванията на 23 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай