Вучич: Сърбия няма да промени политиката си спрямо Русия заради ЕС

Вучич: Сърбия няма да промени политиката си спрямо Русия заради ЕС | StandartNews.com

Белград. Сръбският премиер Александър Вучич заяви в сряда,че не смята да променя политиката си на стремеж към членство в Евросъюза и едновременно да поддържа добри отношения с Русия.

"Сърбия е страна ,на която вярват и на Изток, и на Запад", подчерта Вучич пред журналисти, добавяйки, че от 7-8 месеца е принуден да слуша спекулации за натиск върху неговата страна да промени отношението си към Русия заради сближаването с ЕС. "Сърбия има своя политика и тя няма да се промени", подчерта премиерът.

"Ние чухме изказване на Йоханес Хан (кандидат за еврокомисар по европейската политика на добросъседство и преговори за разширяване - бел.ред.), че Сърбия няма шанс да влезе в ЕС в близките 5 години. Това не е особено изненадващо ,ние очаквахме такова решение, но определено ще продължим реформите и нашия път към ЕС", заяви Александър Вучич.

Ден по-рано Хан обяви, че Сърбия трябва "внимателно да обмисли" решението си да не се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, ако иска да се присъедини към Европейския съюз.

"Ако Белград иска да се придвижи към членство в ЕС, трябва да изпрати правилния сигнал по въпроса за санкциите срещу Русия", цитира агенция ТАНЮГ Йоханес Хан.

Президентът Томислав Николич и премиерът Александър Вучич нееднократно заявиха, че Сърбия няма да подкрепи наложените от ЕС санкции срещу Русия заради политиката й в Украйна.

В Белград се надяват, че пътят на страната към ЕС няма да навреди на отношенията с Русия. Министърът на външните работи Ивица Дачич заяви по време на посещението си в Словения през септември, че "от самото начало ние дадохме ясно да се разбере, че по пътя ни към ЕС няма да разваляме добрите си отношения с Русия".

По мнението на анализатори, Европейският съюз всъщност поставя пред Белград въпроса за избор между ЕС и Русия. Според пътната карта за присъединяване към ЕС, Сърбия се надява да стане член през 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай