Втори ден на антитеористичната операция в Украйна

Втори ден на антитеористичната операция в Украйна | StandartNews.com

Осем града в Донецка област остават под владението на сепаратисти

Киев. Втори ден в Украйна се извършва антитерористична операция, която има за цел да запази целостта на страната. Обстановката в някои части обаче остава критична, след като сепаратисти окупираха няколко града в Източна Украйна.

Все още не е ясен броят на жертвите в Краматорск, за които вчера съобщиха руски медии. Между 4 и 11 души са били убити по време на щурма, сочи информацията до момента.

8 града в Донецка област все още са под окупацията на сепаратисти, предаде „Лига".
Градските съвети в Макеевка, Краматорск и Енакиево са под тяхно владение. Зданията на кметството в Мариупол, на изпълнителния комитет в Харцизск, както и сградата на полицията в Енакиево, също са превзети.

Над градския съвет в Ждановка е издигнато знамето на „Донецката република". Сепаратистите обявиха, че няма да се предадат и призоваха местните власти да преминат на тяхна страна.

Полицейският участък и сградата на Украинската служба за сигурност в Славянск също остават окупирани. В града има седем пропускателни пункта.

Междувременно два украински военни хеликоптера с десантчици не успяха да се приземят на летището в Краматорск. Те бяха възпрепядствани от сепаратистите и техните поддръжници. По-рано украинската армия обяви, че си е върнала контрола върху военното летище в Краматорск. Генерал Крутов, командващ т.нар. антитерористична операция обаче съобщи, че се е сблъскал с враждебно отношение, докато се опитвал да разговаря с множеството. Той обясни, че е бил изблъскан от тълпата, затова заедно с подчинените си отишли в базата.

Привърженици на федерализацията на Украйна се готвят в град Славянск за евентуално настъпление на командвани от Киев военни части. Това съобщи и.д. ръководител на градската администрация на Славянск Вячеслав Пономарьов, командир на батальона за самоотбрана. От своя страна местни жители са спрели движението на колона с бронетехника на украинските въоръжени сили близо до Луганс, съобщи местната телевизия "Интер".

Съветът за сигурност на ООН ще проведе своето поредно заседание по-късно днес, на което ще бъде обсъдена кризата в Украйна. По-рано стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла по телефона с руския президент Владимир Путин. Двамата са обсъдили подготовката на срещата на високо равнище в Женева, която е посветена на Украйна и ще се проведе в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай