Втори чешки министър получи плик с отрова

Втори чешки министър  получи плик с отрова | StandartNews.com

В чешкото министерство на финансите е получен пощенски плик с отрова, адресиран до министъра Андрей Бабиш, и това е втори такъв случай за седмица, съобщи АП.

Анализите на подозрителния плик, получен в четвъртък, показаха "смъртоносно количество опасна отрова" каза говорителят на Националния институт за ядрена, химическа и биологична защита Радек Покорник, като отказа да съобщи подробности каква точно е отровата, за да не се стига до масова психоза.

Изследване на получения във вторник плик до министъра на вътрешните работи Милан Хованец показа, че то съдържа опасно за живота количество материал, подобен на цианид.

И двата плика са били прехванати навреме, преди да навредят на получателите им.

Радек Покорник отбеляза, че предишната седмица е бил получен подозрителен плик и до президентската канцелария, но в него нямало отрова. Засега не е ясно защо са избрани точно тези двама министри, но според Хованец причина може да са мерките на правителството срещу незаконните лекарства или помощта, която то оказва на кюрдските сили в борбата им срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак. През септември тази година подозрителни писма са били получени в чешкото външно министерство, в правителствената и в президентската канцелария, но те не съдържали отрова. Съдейки по всичко, почеркът е един, води се разследване по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай