Времето изтече: Гърция без превод към МВФ

Времето изтече: Гърция без превод към МВФ | StandartNews.com

Времето на Гърция за плащане на дълговете изтече. От Международния валутен фонд (МВФ) обявиха официално, че страната не е успяла да извърши плащане до сряда 01:00 часа, (българско време).

Не са преведени 1,6 милиарда евро към МВФ. Атина вече няма достъп до финансовите ресурси на институцията. Неизползваните 7,2 млрд. евро в рамките на втория спасителен план не могат да бъдат пипани.

Гърция изпадна в дефолт, след като не преведе вноската си. По този начин балканската държава се превърна в първата развита страна, която не успя да изпълни задължението си към МВФ, пише АФП.

Курсът на еврото не реагира на дефолт

Курсът не еврото не реагира на съобщението за технически дефолт на Гърция, предаде Газета.ру. И уточнява, че към 1.40 часа (българско време) курсът на европейската валута се е понижил с 0,08 % до 1,1138 щатски долара за едно евро.

Лимитът на банкоматите може да падне на 20 евро

Искат полиция да охранява банките, които днес отварят заради пенсионерите

Дневният лимит за теглене от банкоматите в Гърция може да падне от сегашните 60 евро на 20 евро, тъй като банките привършват парите, писа вчера вестник "Вима". От понеделник в Гърция е обявена банкова ваканция до 6 юли и контрол над капиталите. Още в първия ден на седмицата в банкоматите са изчерпани банкнотите от 20 евро и така хората не могат да теглят разрешените 60 евро, а само по 50. Днес се очаква в страната да отворят 1000 банкови клона, които ще обслужват само пенсионери, тъй като те нямат дебитни или кредитни карти и не могат да теглят от банкоматите и да получат пенсиите си. Всеки пенсионер може да изтегли до 120 евро тази седмица. Финансовото министерство вчера пусна на интернет страницата си списъка с всички клонове на петте банки, които ще бъдат отворени от сряда до петък. Асоциацията на служителите на една от големите банки в страната призова властите да гарантират адекватна полицейска защита на трезорите .

"При така създалите се условия има належаща нужда от достатъчно полицейско присъствие за работата на банковите клонове", се казва в изявление на асоциацията. Гръцкото правителство пък е поискало от ръководствата на осигурителните фондове в страната да прехвърлят до днес в централната банка останалия в тях наличен финансов ресурс, тъй като възможностите на държавата са ограничени, за да бъдат извършвани нормални плащания на пенсии и за да може да бъдат покрити спешните нужди, които ще възникнат в следващите дни, съобщи гръцкият сайт нюз.ин. Компетентните министри са заплашили със санкции ръководствата на фондовете, ако те не побързат да прехвърлят средствата си от търговските банки в сметките на централната банка. Междувременно банкови източници, цитирани от Ройтерс, заявиха, че контролът на капиталите вероятно ще продължи месеци наред и банките вероятно ще се нуждаят от милиарди евро нови средства или дори може да се окажат национализирани след продължително финансово възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай