Воeнен преврат блокира и Армения

Воeнен преврат блокира и Армения | StandartNews.com

Въоръжени превзеха сградата на полицията в Ереван

Група въоръжени са превзели сградата на полицията в района Еребуни в арменската столица Ереван. Исканията са от ареста да бъде освободен арменския опозиционер Жирайр Сефилян. Последният е обвинен в незаконно придобиване и съхраняване на оръжие, информира Интерфакс. Той бе арестуван в края на юни по подозрение, че е планирал с помощта на въоръжени групировки да превземе няколко сгради в страната, включително и телевизионната кула в Ереван.

Неговите привърженици обявиха своето "намерение да изменят обстановката в Армения" чрез "въоръжено въстание", се казва в декларация, разпространена от опозиционната групировка.

Според арменски медии нападателите на разсъмване нахлули с камиони на територията на комплекса, пробивайки си път през портала. Жители на съседни сгради разказват, че днес около 05,00 ч. местно време били събудени от серия силни взривове и изстрели.

Новината идва ден след опита за военен преврат в Турция. Всичко за случилото се в южната ни съседка - ТУК! 

Съобщава се, че пред сградата са пристигнали войски на националната армия. Очаква се изявление на шефа на полицията в Ереван. В районна се разполагат и снайперисти. Полицията прогони от покривите телевизионните и фотожурналисти, като обясниха мярката с грижа за тяхната безопасност.

По последни данни има един загинал и няколко ранени. Въоръжените с автомати мъже са нахлули в сградата и са заповядали на всички да не мърдат. Според различни информации, за заложник е взет и заместник-началника на полицията на Ереван Валерий Осипян.

Междувременно в социалните мрежи е разпространено изявлението на така наречената извънсистемна опозиционна организация. В него се казва, че случващото се е началото на военен преврат. Метежниците настояват за незабавно освобождаване на всички политически затворници.

В разпространена декларация спецслужбите на Армения опровергават твърденията за въстание в Ереван. Те уточняват, че с опозиционната група се водят преговори за мирното й предаване на властите.

"Тази сутрин група въоръжени лица проникна на територията на патрулно-постовата служба на полицията на Армения и под заплаха от насилие задържа намиращите се там хора. Едновременно техни привърженици чрез социалните мрежи и медиите периодично разпространяват дезинформация за начало на въоръжено въстание. Службата за национална сигурност заявява, че тези съобщения "абсолютно не отговарят на истината" и предупреждава, че "всички противозаконни действия ще бъдат пресечени незабавно, а извършителите ще бъдат обезвредени и ще понесат отговорност", съобщават от службата за национална сигурност на републиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай