Влизаме без визи на Острова след Брекзит

Влизаме без визи на Острова след Брекзит | StandartNews.com

Гражданите на ЕС ще могат да посещават Великобритания след Брекзит без визи, съобщи в. "Гардиън", като се позовава на източници от правитеството на премиера Тереза Мей. Това ставало ясно от плановете за имиграционната система след излизането от ЕС, която ще бъде публикувана по-късно тази година. Това обаче не означава, че гражданите на ЕС ще имат автоматично право да останат безсрочно. Ако искат да работят на Острова, те ще трябва да спазват новите ограничения за миграцията.

Министри многократно са казвали, че Брекзит ще даде на правителството властта да контролира миграцията, но това не означава, че то иска да я спре напълно. Правителството също така иска да продължи да позволява на компаниите да наемат квалифицирани работници от ЕС. Източниците отрекоха твърденията, че кабинетът планира да въведе квоти, за да контролира броя на работници от ЕС, които идват да работят в определени сектори във Великобритания.

В. "Файненшъл Таймс" пък съобщава, че броят на гражданите от ЕС, работещи на Острова, достигнал рекордни нива заради голямото увеличение на българите и румънците, намерили работа там. Данните от местната статистическа агенция за второто тримесечие на годината обаче показват, че въпреки високия абсолютен брой на европейски граждани, работещи в кралството, прирастът на мигрантите е значително по-слаб, отколкото през предишните 3 тримесечия.

Според новите официални данни 2,37 млн. граждани на страни, членки на ЕС, са работили на Острова между април и юни, което е ръст със 126 000 в сравнение със същия период на 2016 г. Скокът се дължи отчасти на рязкото увеличаване броя на работниците от България и Румъния с над една четвърт до 337 000 през последните 12 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай