20:25 ч.

18.06.17

2 мин.

0

4

0

Виена: Да затворим средиземноморския път на мигрантите

от редактор Росана Манева |

Виена: Да затворим средиземноморския път на мигрантите
Снимка: БГНЕС

Маршрутът за мигрантите от Африка и Близкия изток през Средиземно море трябва да бъде затворен. Това заявиха ротационният председател на ОССЕ и външен министър на Австрия Себастиан Курц и вътрешният министър Волфганг Соботка, съобщават ТАСС и БГНЕС.


Канцлерът Кристиан Керн не е против тази идея, но иска да види конкретно решение. „След спасяването в Средиземно море мигрантите трябва да бъдат спирани на външната граница на Европейския съюз, да им се оказва помощ и след това да бъдат връщани обратно. Те ще продължат да идват, докато съществува система, която им позволява да плащат пари на незаконните трафиканти. Последните ще печелят още повече пари, а Европа ще бъде наводнена", заяви Курц, цитиран от вестник „Курир". Според него най-лошият сценарий ще бъде увеличаването на броя на мигрантите, които са намерили смъртта си в Средиземно море. „През 2015 г. се удавиха 3000 души, през 2016 – над 5000, през тази – те са вече над 7000. Убеден съм, че ние трябва да сложим край на подобна система. Искам правителството да изработи единна позиция и министърът на отбраната Ханс Петер Доскоцил е съгласен с мен по този въпрос", добави австрийският външен министър.


Той даде за пример закриването на балканския миграционен маршрут. „Имах чувството за дежа вю: когато затварях балканския маршрут, всички ми казваха, че това е невъзможно и безчовечно, но само след няколко седмици на всички им стана ясно, че това е правилният път. Гарантирам ви – такава ще бъде миграционната политика на ЕС", подчерта Курц. Той предлага да се създадат условия, при които бежанският поток, идващ с лодки от Либия, ще спре. По този начин вече беше значително намалени броят на мигрантите, пристигащи от Египет. Транзитен пункт при връщането на мигрантите обратно по родните им места трябва да станат такива острови, като Лампедуза, смята министърът. Волфганг Соботка също заяви, че докато спасението в Средиземно море служи като билет за Европа, мигрантският поток няма да спадне.


„По време на закриването на балканския маршрут се чуваха мнения, че това е невъзможно. Днес виждаме, че последователната линия на Себастиан Курц постигна успех и никой в Европа не я поставя под съмнение. Трябва да разработим съвместен подход по въпроса със средиземноморския път", заяви Соботка.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:42 · 19.06.2017
Прав е човекът. Не става въпрос за хора с близки до нашия бит, култура и религия. Става въпрос за 90% мюсулмани.Те идват не с цел да се интегрират в нашите християнски общества, а да създадат паралелни мюсулмански такива.Видяхте резултата какъв е в Англия и Франция.Маргинализирани съобщества които са готови да се самовзривяват в името на аллах.
Потребител · 21:32 · 18.06.2017
И къдe отидe идeята ви за хуманизъм,бe лицeмeри?Значи защитата на правата на пeдeраститe e по-важна от защитата на човeшкия живот на eмигрантитe?Маи започватe да повтарятe идeитe на Хитлeр?
Потребител · 08:12 · 19.06.2017
@Потребител Не може Европа да приеме цяла Африка или Азия. Европа е християнска и трябва да остане такава. А и тези които идват тук в мнозинството си са с лоши намерения.Европа трябва да върне спокойствието и сигурността си!
Потребител · 10:34 · 19.06.2017
@Потребител Много точно казано. Бедните хора по света са много....Европа не може да прибере всички и да се грижи за тях. До коментара по-горе:България е Европа също, така че по тази логика ние също трябва да приберем всеки имигрант, който влезе у нас и да се грижим подобаващо!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент