Виена: Да затворим средиземноморския път на мигрантите

Виена: Да затворим средиземноморския път на мигрантите | StandartNews.com

Маршрутът за мигрантите от Африка и Близкия изток през Средиземно море трябва да бъде затворен. Това заявиха ротационният председател на ОССЕ и външен министър на Австрия Себастиан Курц и вътрешният министър Волфганг Соботка, съобщават ТАСС и БГНЕС.

Канцлерът Кристиан Керн не е против тази идея, но иска да види конкретно решение. „След спасяването в Средиземно море мигрантите трябва да бъдат спирани на външната граница на Европейския съюз, да им се оказва помощ и след това да бъдат връщани обратно. Те ще продължат да идват, докато съществува система, която им позволява да плащат пари на незаконните трафиканти. Последните ще печелят още повече пари, а Европа ще бъде наводнена", заяви Курц, цитиран от вестник „Курир". Според него най-лошият сценарий ще бъде увеличаването на броя на мигрантите, които са намерили смъртта си в Средиземно море. „През 2015 г. се удавиха 3000 души, през 2016 – над 5000, през тази – те са вече над 7000. Убеден съм, че ние трябва да сложим край на подобна система. Искам правителството да изработи единна позиция и министърът на отбраната Ханс Петер Доскоцил е съгласен с мен по този въпрос", добави австрийският външен министър.

Той даде за пример закриването на балканския миграционен маршрут. „Имах чувството за дежа вю: когато затварях балканския маршрут, всички ми казваха, че това е невъзможно и безчовечно, но само след няколко седмици на всички им стана ясно, че това е правилният път. Гарантирам ви – такава ще бъде миграционната политика на ЕС", подчерта Курц. Той предлага да се създадат условия, при които бежанският поток, идващ с лодки от Либия, ще спре. По този начин вече беше значително намалени броят на мигрантите, пристигащи от Египет. Транзитен пункт при връщането на мигрантите обратно по родните им места трябва да станат такива острови, като Лампедуза, смята министърът. Волфганг Соботка също заяви, че докато спасението в Средиземно море служи като билет за Европа, мигрантският поток няма да спадне.

„По време на закриването на балканския маршрут се чуваха мнения, че това е невъзможно. Днес виждаме, че последователната линия на Себастиан Курц постигна успех и никой в Европа не я поставя под съмнение. Трябва да разработим съвместен подход по въпроса със средиземноморския път", заяви Соботка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай