Ветеранът Юнкер

Ветеранът Юнкер | StandartNews.com

Бъдещият шеф на ЕК ще защитава малките страни и бедните региони

Петък, 27 юни. В Брюксел тече напрегната среща на лидерите от ЕС, които решават дали Жан-Клод Юнкер да е следващият шеф на Еврокомисията. Великобритания е категорично против, Унгария й приглася.

Британският премиер Дейвид Камерън иска безпрецедентно гласуване на кандидатурата на Юнкер, който в крайна сметка получава одобрението на лидерите и сега чака вота на евродепутатите, за да застане начело на ЕК. И докато ръководителите на страните членки решават съдбата му, Юнкер спокойно си похапва на обяд в брюкселска бирария.

Макар и вероятно това да е най-големият залог в кариерата му, бившият люксембургски премиер е претръпнал от такива игри. Врял и кипял в политиката, истинско "политическо животно" в класическия смисъл на думата, той е позната фигура за европейската политика. Лицето му може да бъде забелязано на снимките, правени още през 1992 г. при преговорите за Маастрихтския договор, когато той е финансов министър на Люксембург.

През 1995 г. вече е премиер в страната си - пост, който заема до 2013 г., когато е принуден да подаде оставка след шпионски скандал. "Той е доайенът на Европейския съвет (форматът, в който се събират лидерите от ЕС - бел.ред.). С него можете да бъдете сигурни, че няма да създава кризисни ситуации и че ще успява да намери компромис", казва европейски дипломат, цитиран от в. "Ле-з-еко". В повечето европейски страни му симпатизират, той се познава с повечето лидери, а негов ментор е бил бившият френски президент Жак Ширак. Двамата продължават да се виждат и след като Ширак напуска Елисейския дворец - най-често за по бира.

Показателно е, че кандидатурата на Юнкер, който е кандидат на дясната Европейска народна партия, беше подкрепена и от социалистическите лидери на Франция и Италия. Юнкер обаче не спечели симпатията на Дейвид Камерън, може би заради това, че често го наричат "федералист" - водещ защитник на идеята за по-дълбока интеграция в ЕС. В този контекст трябва да споменем, че той е един от архитектите на еврото. Според люксембургския журналист Пиер Лейер обаче е погрешно Юнкер да бъде наричан "федералист".

"Той иска по-голяма интеграция, но не и европейска супердържава", казва Лейер пред Би Би Си. Юнкер, който е юрист по образование, но никога не е работил като такъв, ръководеше вездесъщата Еврогрупа, обединяваща финансовите министри на страните от еврозоната, в пика на икономическата криза, когато трябваше да се взимат тежки решения за икономии и спасителни планове. Това се оказа и най-голямото предизвикателство пред него - да спасява еврозоната на фона на колосалните дългове на Гърция и други страни от зоната, заплашващи оцеляването на единната валута. В тв дебата с останалите претенденти за шеф на ЕК на 15 май Юнкер заяви разпалено, че е работил "ден и нощ", за да спаси Гърция. Според журналисти наистина по това време той е работил по 14 часа на ден. Можем да си представим количеството цигари, които заклетият пушач Юнкер е изпушвал за тези часове. Той е толкова пристрастен към никотина, че се говори, че е пушил и по време на Европейските съвети, макар и пушенето да е забранено в сградата. В същия тв дебат Юнкер заяви, че сега е време ЕС да замени "дълговете с идеи" и да работи за дигитален единен пазар, гарантирайки минимални социални стандарти за трудещите се. Юнкер призова и за споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, макар и идеята да буди множество тревоги сред европейците заради могъщите американски корпорации.

Юнкер е силен привърженик на идеята за солидарния ЕС - съюз, който се опитва да увеличи жизнения стандарт на най-бедните региони и сектори. Той не обясни как точно споразумението ЕС-САЩ за свободна търговия ще се отрази на социалната политика на съюза. Твърди обаче, че подобен документ ще донесе на всеки европеец допълнителни 545 евро. Бившият шеф на Еврогрупата защитава също така Общата селскостопанска политика, посочвайки, че в земеделския сектор работят около 30 млн. европейци.

Често обвиняват Юнкер, че не е много ясен в мнението си за политическите рискове при взимането на тежки икономически решения. "Всички знаем какво да правим - просто не знаем как да бъдем преизбрани, след като го направим", заяви веднъж бившият люксембургски премиер. За него казват, че е скромен, прагматичен и никога не прекъсва събеседника си. Напротив - изслушва го докрай и дори се опитва да го развесели с доброто си чувство за хумор. Разказват, че при визитата на президента на Китай, по време на официалната снимка, Юнкер му казал: "Давате ли си сметка, че ние двамата с вас представляваме една четвърт от човечеството".

Свикнал с подмятанията, че идва от малка страна членка, каквато е Люксембург, Юнкер е особено чувствителен към "малките". "Ако Юнкер беше там, не мисля, че преговорите за спасяването на икономиката ни, щяха да вземат такъв обрат", казва кипърски дипломат, припомняйки си разговорите, при които бяха премахнати гаранциите за депозитите на кипърците. Така че в лицето на бъдещия шеф на Еврокомисията малките страни членки имат добър защитник.
Което може и да не се хареса на Обединеното кралство, чийто премиер Камерън се бори със зъби и нокти до последно срещу Юнкер. Медиите в страната следваха същата линия. Няколко дни преди решаващия Европейски съвет, един от британските вестници писа, че Юнкер има проблеми с алкохола. "Той редовно пие коняк на закуска", цитира "Дейли мейл" високопоставен дипломатически източник. Той пие много, държи се вулгарно и често използва думата "шибан", продължава вестникът. Има разкази, че по време на заседания сервитьори са носили алкохол на Юнкер. Британският "Файненшъл таймс" писа: "Пиячката винаги е била обект на слухове в Брюксел. Юнкер е доказал, че може да издържа заседания по цяла нощ, подкрепен от бренди и цигари". "Може би следващият шеф на ЕК може да си сложи такъв надпис на стената в офиса - "Не трябва да сте пиян, за да работите тук, но помага", шегува се в. "Файненшъл таймс". Поддръжниците на Юнкер обаче твърдят, че той е жертва на кампания с мръсни нападки и слухове.

Тези обвинения в никакъв случай не могат да оборят факта, че Юнкер е убеден европеец и умел политик. Неговият баща е ранен по време на Втората световна война - факт, който понякога Юнкер посочва като една от причините толкова силно да вярва в ЕС. Той говори свободно немски, който заедно с френския са официални езици в родния му Люксембург. "Говоря немски с френски акцент и френски с немски акцент. В резултат никой не ме разбира", казва често Юнкер. Почти нищо не е известно за неговия личен живот, който е тема табу. Съпругата му Кристиана спазва абсолютна дискретност и избягва официалните пътувания. Двамата нямат деца, така че единствената страст на Юнкер е политиката и само политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай