Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор

Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор | StandartNews.com

Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу връчи днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, подписано от премиера Тереза Мей, с което Лондон задейства член 50 от Лисабонския договор.

Туск написа в Туитър: "След 9 месеца Великобритания задейства Брекзит". Той помести и снимка от събитието, от което не се предвижда разпространяване на видеозапис и на което не присъстваха журналисти.

В същата социална мрежа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че снощи е разговарял по телефона с Мей. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че днешният ден не е добър и че днес се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни.

Днешната процедура е началото на процеса за излизане на Великобритания от ЕС. Точно след месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса. След това Европейската комисия трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат преговори в следващите две години. Преговорите може да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС, както поиска мнозинството британци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай