Великобритания ще разследва смъртта на Александър Литвиненко

Великобритания ще разследва смъртта на Александър Литвиненко | StandartNews.com

Лондон. Правителството на Великобритания обяви във вторник публично разследване смъртта през 2006 г. от отравяне на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон.

Решението означава, че следователите могат да разследват дали руската държава е изиграла роля в смъртта на Литвиненко, коментира Би Би Си.

Вътрешният министър Тереза Мей обяви разследването. То започва в момент на напрегнати отношения с Русия.

Разследването, което ще бъде ръководено от съдия-следовател Робърт Оуен, има за цел да установи дали руската държава стои зад убийството му.

Вдовицата на Литвиненко, Марина, заяви, че е "облекчена и доволна" от новината и че "в крайна сметка истината ще победи".

Би Би Си припомня, че бившият руски шпионин е бил отровен с полоний, докато е пиел чай с двама руснаци, един от които също бивш агент на КГБ, в хотел в Лондон.

Семейството на Литвиненко смята, че той е работил за британското външно разузнаване MI 6, когато е бил убит, и че убийството му е по нареждане на Кремъл.

Говорител на британското правителство заяви, че смъртта на Литвиненко е "ужасно престъпление и че властите искат да видят отговорните за него изправени пред съда".

Според източник на Би Би Си обявяването на разследването няколко дни след катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна е случайно.

По-рано Лондон отхвърляше призивите за публично разследване на скандалния случай. Би Би Си обяснява това решение с факта, че около смъртта на Литвиненко има много тайни. Те вероятно включват разузнавателна информация, релевантна за това дали Русия стои зад убийството. Освен това има много незивестни за отношенията между Литвиненко и британското външно разузнаване. Британското правителство държеше тази секретна информация да не става обект на разследване. При обявяването на сегашното разследване Тереза Мей призна, че "международните отношения са били фактор в решенията на правителството".

Сега разследващите ще търсят чия е отговорността за смъртта на Литвиненко, а не дали заради отношенията му с МI 6 британското разузнаване е можело да направи повече, за да го защити.

Според адвокатите на Марина Литвиненко Лондон умишлено е избягвал да разследва дали конкретна държава стои зад скандалното убийство в името на подобряване на отношенията с Русия.

През 2013 г. съдия реши, че публично разследване би било най-подходящо, за да се установи как точно е умрял Александър Литвиненко. Тогава министрите все още отказваха да проведат такова преди оповестяването на резултатите от съдебното следствие, което кара Марина Литвиненко да се обърне към Върховния съд. През февруари тази година съдът решава, че вътрешното министерство не е трябвало да бави публичното разследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай