Великобритания отказа да изплати 2.1 млрд. евро на ЕС

Великобритания отказа да изплати 2.1 млрд. евро на ЕС | StandartNews.com

Дейвид Камерън постави под въпрос искането на Европейския съюз за допълнителни 2.1 милиарда плащане тази година към европейския бюджет, предаде Ройтерс.

Промяната е базирана на обновени данни за националния приход, представени от Британскaта национална статистическа служба, които показват, че британската икономика се е развивала по-добре от очакваното през последните години. Плащането трябва да се извърши до 1-ви декември на базата на нови преизчисления. Лондон получи връщане на част от вноската по време на финсовата криза през 2008 г.

Британският премиер заяви, че това искане поставя под въпрос как се управлява Европейския съюз и че отношението към Лондон е възмутително.

България също е сред страните, от които е поискано да внесе допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 година, съобщи Блумбърг.

Камерън постави въпросът на втория ден от срещата на европейскяит съвет, но президентът на Европейската комисия Барозу отвърна, че правилата са правила и не трябва да бъдат поставяни под въпрос. През последните години вноската на Великобритания беше определена на 500 милиона евро на година.

Докато френският и германският премиер настояха Великобритания да спазва правилата и да плати в срок допълнителната сума, то лидерите на Холандия и Белгия, подкрепиха Камерън.

Според таблицата изпратена от ЕК на правителствата преди седмица, Берлин и Париж ще получат обратно част от вноските си, докато Италия, Холандия и дори Гърция, трябва да платят повече.

Според източници на Ройтерс, Европейският парламент ще подкрепи искането за допълнително плащане от страна на Лондон в резолюция на 4 ноември. Говорител на британското правителство в Брюксел е заявил, че тези пари не са били очаквани от Европейската комисия и, че страната му ще работи с други държави да отхвърлят подобно искане. Искането на комисията очаквано предизвика нова вълна на евроскептични настроения сред поличитеските партии във Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай