Веднага да си пускат молбата, зове Брюксел

Веднага да си пускат молбата, зове Брюксел | StandartNews.com

Външните министри на 6-те основателки на ЕС спешно се събират в Берлин утре

ЕС поиска от британското правителство да приложи възможно по-скоро решението от референдума за напускане на Съюза. Това обявиха в съвместно изявление председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейския съвет Доналд Туск и премиерът на председателстващата в момента съюза Холандия Марк Рюте след специална среща в Брюксел днес.

"Това е безпрецедентна ситуация, но в отговора си сме единни. Обвързани сме заедно от историята, географията, общия интерес и желанието да развиваме сътрудничество на тази основа", заяви Юнкер. Той посочи, че всяко забавяне излишно ще удължи несигурността и европейските институции са готови бързо да започнат преговори с Обединеното кралство по условията за неговото оттегляне от Европейския съюз. "Колкото и болезнено да е, очакваме от правителството да изпълни възможно по-скоро желанието на британския народ", заяви Юнкер. Той също така обяви, че договорените през февруари отстъпки за Великобритания вече са недействителни и няма да има предоговаряне. В края на пресконференцията Юнкер заяви, че ръководителите на ЕС съжаляват за британското решение. "Лично аз съм много натъжен, но трябва да уважим това решение", добави той.

Европейският парламент пък свиква извънредна сесия идния вторник, на която ще бъде приета резолюция с оценка на резултата от референдума във Великобритания. Това съобщи в изявление председателят на ЕП Мартин Шулц. Решението за свикването й било взето от председателския съвет на ЕП на спешна среща днес сутрин. "Преминаваме към задействането на чл. 50 от договора за ЕС", поясни Шулц.

Днес в Берлин пък ще се съберат министрите на външните работи на шестте страни основателки на Европейския съюз - Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург. Те също ще обсъдят последиците от британското решение за напускане на ЕС, съобщи германското външно министерство, цитирано от Франс прес. Това ще бъде едва третата им среща. "Обикновено тя се фокусира върху проблеми на политическата интеграция, но срещата в събота, очевидно, че бъде доминирана от Брекзит", заяви дипломат, пожелал анонимност пред "Уолстрийт Джърнъл".

Анализ: Наказателен вот срещу европейската бюрокрация

Гласуването за излизане е наказание срещу европейската бюрокрация, срещу която от години недоволстват политици от редиците на консерваторите като Борис Джонсън и Майкъл Гоув. Именно застрашаването на суверенитета на страната от Брюксел бе един от основните аргументи на кампанията за излизане, коментира финансовото издание Vox. През последните десетилетия поредица европейски договори изместиха огромна власт от страните членки до централната бюрокрация в Брюксел. По въпросите, по които правомощията са в ръцете на ЕС, националното законодателство не важи – като в политиката по конкурентоспособност, земеделие, патентно и авторско право. Евроскептиците посочват, че Европейската комисия не се отчита директно на британските гласоподаватели. Въпреки че Лондон има участие в избора на нейни членов, веднъж избрани, те не се отчитат на британското правителство или на британските представители в ЕП.

Козовете за преговорите са в ръцете на лидерите

Дълга и сложна процедура очаква и Лондон, и ЕС, за договаряне на излизането на Великобритания от общността, пише в. „Гардиън". Тя е описана в чл. 50 от Лисабонския договор, но подробностите около нея са далеч повече от разписаното.
Първата стъпка е подаването на заявление до Брюксел за стартиране на процедура по излизане от ЕС, или активиране на чл. 50. Пред нея обаче в момента има доста неизвестни – кога ще стане и дали ще стане, тъй като резултатът от референдума е необвързващ. Подаването на молбата е в правомощията на премиера. Има вариант и парламентът да гласува решение, задължаващо премиера да подаде искане за оттегляне. Народните представители обаче могат и да отхвърлят отцепването от ЕС.
След уведомяването на Брюксел, започва да тече двугодишен срок, в който трябва да бъдат договорени условията на раздялата. В. „Гардиън" коментира, че и премиерът Камерън, и вероятният му наследник Борис Джонсън изчакват с това, за да направят предварителни уговорки с останалите европейски страни за бъдещата ситуация. Най-много две години трябва да продължат самите преговори. Трябва да се назначи и екип, който да преговаря от името на 27-те държави членки. Този екип по всяка вероятност ще бъде назначен от Европейската комисия. След изтичането на двугодишния срок правото на ЕС престава да важи за Великобритания, освен ако лидерите не решат да удължат периода на преговорите. През периода на преговорите, в Обединеното кралство ще продължат да действат европейските закони. По текущи въпроси британското правителство ще продължи да участва в заседанията и решенията на ЕС. Изключение ще бъдат обсъжданията за британското излизане от съюза.
След изтичането на двугодишния срок, ако не бъде удължен и не е постигнато споразумение, автоматично започват да важат правилата на Световната търговска организация. Това означава въвеждането на митнически тарифи. Член 50 е написан така, че са дава предимство при преговорите на ЕС, а не на излизащата страна, коментира в. „Гардиън".

Реакции

Орбан обвини кризата с мигрантите

Унгарският премиер Виктор Олбан призова Брюксел да чува гласа на хората. "Всяка нация има право да решава собствената си съдба. Трябва да се уважава решението на британците. Не е случайно, че всички в Европа допускаха и двата сценария – за оставането и за излизането на британците", заяви Орбан по радио "Кошут". Според унгарския премиер основен въпрос в дебатите и един от решаващите фактори за Брекзит е бил този за миграционната вълна.

Ренци: Европа се нуждае от обновяване

Европейският съюз е като къща, която се нуждае от обновяване, заяви италианският премиер Матео Ренци. Той категорично подкрепи необходимостта от промени след британския вот. "Европа е нашата къща, къщата на нашите деца и внуци. Ние знаем, че тази къща се нуждае от реновиранe, но утре все още ще бъде нашата къща. ЕС трябва да се реформира. Нека го направим по-хуманен и по-справедлив. Но Европа е нашият дом, тя е нашето бъдеще", написа Ренци в Туитър

Дуда: Това е сигнал за лидерите на ЕС

Президентът на Полша Анджей Дуда смята, че резултатът от британския референдум е ясен сигнал за лидерите от ЕС. "На първо място трябва да запазим единството, да направим всичко, за да избегнем ефекта на доминото", каза Дуда. Той подчерта, че трябва да се положат максимални усилия да се попречи и на други страни да напуснат ЕС, след като Великобритания гласува за излизане от съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай