Вече е ясно - болшинството от гласувалите с положителен вот на референдума в Македония

Вече е ясно - болшинството от гласувалите с положителен вот на референдума в Македония | StandartNews.com

Макар и преброяването на бюлетините от гласуването на референдума в Македония още да не е финално, вече може да се твърди, че мнозинството и то голяма част от гласувалите, за отсъдили за европейското и атлантическо бъдеще на Македония и съответно преименуването на страната на Република Северна Македония.

След 50 процента обработени протоколи резултатите вече са красноречиви. На този етап 90,81% от гласувалите са казали "за", а 6,18% - "против"

А точният въпрос бе "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

За да бъде валиден референдумът трябваше на него да гласуват 50 процента +1 глас. Избирателната активност обаче остана далеч от тази стойност и половин час преди приключването на изборния ден бяха гласували едва 34,09 процента.

До нея се стигна и след бойкот на основната опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ и включително президента Георге Иванов.

Министър-председателят Зоран Заев обаче за пореден път изтъкна, че референдумът е имал консултативен характер и обяви, че на базата на този резултат ще започне процедура за гласуване в парламента за конституционни промени, с които да бъде приет договора с Гърция, който задължава Македония да бъде прекръстена. Премиерът бе категоричен, че ако депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не се съобразят с волята на гласувалите, то това ще означава автоматично предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай