Вдигат дървени къщи след труса в Италия

Вдигат дървени къщи след труса в Италия | StandartNews.com

Пострадалите от земетресението в Италия ще посрещнат зимата в дървени къщи, които ще бъдат издигнати в следващите три месеца в бедстващите райони. Такива са плановете на правителството за временно настаняване на засегнатите хора, вместо оставянето им в палатки и фургони.

Властите планират да издигнат прости къщички за 2500 души, пострадали от труса на 24 август. Според тях този тип временни жилища са по0добри от палатките и контейнерите. По информация на в. „Кориере дела сера" къщичките ще бъдат издигнати близо до разрушените домове на хората, за да могат да са по-близо до имуществото си.
Днес премиерът Матео Ренци е обсъдил планове за въстановяване на пострадалия град Аматриче и другите засегнати райони с един от най-известните архитекти в страната.

Правителството заяви, че възстановяването на разрушените градове ще започне още идната пролет.
По изчисления на в. "Кориере дела сера" дървените къщи с площ 40 кв. метра струват по около 55 хил. евро, а общо се предвижда да бъдат монтирани 700 къщи за 35 милиона евро.

По-рано италианското правителство обяви, че ще поиска частична отмяна на правилата на ЕС за бюджетния дефицит, за да може да стартира програма за укрепване на сгради, така че да бъдат по-издръжливи при земетресения, предаде ДПА.
"Това не е искане за безразборно харчене на пари", каза заместник-министърът на икономиката Енрико Дзанети пред в. "Стампа". "Целта е да бъдат направени инвестиции за справяне със сеизмичните рискове", допълни той. Съгласно регламента на ЕС, страните от еврозоната трябва да имат балансирани бюджети. Това правило обаче вече има няколко изключения, включително за еднократно отпускане на средства за ликвидиране на щети и възстановяване след природни бедствия. Рим ще се опита да разшири тази клауза, така че тя да обхване и разходите за предотвратяване на щети от земетресения, каза в интервю за в. "Месаджеро" Клаудио де Винченти, секретар на министерския съвет на Италия.

Друга тревога на властите, свързана с последиците от труса, е мафията. Италианските власти трябва да гарантират, че мафията няма да играе роля във възстановяването на страната след земетресението, при което бяха убити близо 300 души, призова главният прокурор за борбата с организираната престъпност, цитиран от The Guardian. Франко Роберти припомни, че мафиотски структури са получили обществените поръчки след земетресението край Неапол през 1980 г., което причини смъртта на над 2400 души. Според него некачественото строителство на фирмите на неаполитанската Камора също е изиграло роля в смъртта и разрушенията през 1980 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай