Възкресението на Помпей

Възкресението на Помпей | StandartNews.com

130 милиона евро ще отидат за реставрацията на града под вулкана

Древният град Помпей, намиращ се в подножието на заспалия Везувий, е на път да се издигне отново от пепелта - въпреки многобройните бюрократични спънки. Мястото, погребано по време на изригването на вулкан през I век, е в процес на реставрация. Тя ще струва 130 милиона евро.

И ще разкрие телата на запазените жертви и много други факти. Трансформацията на една от най-ценните археологически находки в света е предизвикателство както за археолозите, така и за Италия. Градът е открит през 1748 г., когато са проведени и първите разкопки. В момента е музей под открито небе.

Преди две години археологът Масимо Осана е изпратен, за да надзирава археологическия обект. Защото руините стават във все по-трагично състояние, а кражбите на артефакти и плячкосване от страна на неаполитанската Камора не спират. След серия скандали относно корупционни практики по отношение на реставрацията на Помпей, на ход е новият проект, финансиран от Европейсия съюз. Реставрацията е изключително значение за спасяването на Помпей, намиращ се на площ от 44 хектара, след като зачестиха случаите на срутвания.

Древният римски град, запазен благодарение на изригването на вулкана Везувий преди около 2000 години, е от най-посещаваните туристически обекти в Италия. Той е част от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.
Реставрацията цели да бъде намален рискът от излагане на атмосферни влияния, като допълнително ще защити древните римски сгради. Ще бъде инсталирана и система за видеонаблюдение. Именно сигурността е една от сферите, които бяха дълго време пренебрегвани в културния обект.

Предишната реставрация, за която е бил подписан договор на стойност около половин милион евро, в крайна сметка ощетил държавата с 4,84 милиона. От Европейската комисия и държавната администрация този път твърдят, че са взели мерки. Последната реновация на Помпей ще се осъществи по прозрачен и честен път, като са заложени строги срокове за изпълнение. Във "Велик Помпей" са предвидени и средства за модернизиране на посетителските помещения, а от

Европейската комисия изчисляват, че посещаемостта ще се увеличи от 2,3 милиона души годишно до 2,6 милиона до 2017 г.
През март инспекторите на ЮНЕСКО, които заплашиха, че ще извадят Помпей от списъка, сега признават, че е има значителни подобрения на консервацията на обекта.
"Това е наистина вълнуващо време за Помпей. Хиляди хора работят заедно. В момента имаме 35 реставрационни обекта на терена", споделя Осана.

"Ремонтът" на Помпей включва нова специална изложба на около 20 жертви на изригването, консервирани в гипс с техните изрази и позиции, фиксирани в самия момент, в който посрещат злата си съдба, бивайки овъглени от температури от над 300 градуса по Целзий. Показани за първи път, телата на мъже, жени и деца от Помпей и Херкулан са изложени в дървена пирамида в средата на древен амфитеатър. A серия от нощни посещения до 27 септември ще даде възможност на посетителите да проучат мястото на лунна светлина. Тяхното преживяване ще бъде обогатено с гидове, видео инсталации и дегустации на вино, направено по древната римска рецепта.

"Ние последвахме съвета на ЮНЕСКО да разширим проектите след първоначалния срок от 2015 г. Имаме тази възможност и ще продължим да работим", оптимистичен е Осана.
"Това е нова ера за Помпей и нашите усилия дават резултат", заяви министърът на културата Дарио Франческини, след като откри Палестра Гранде (Голямата гимназия) на Помпей след седем години реставрационни работи. Огромното пространство, заобиколено от колони, е мястото, където младите римляни са практикували спортове до момента, в който Везувий изригва през 79 година.

Реставраторът Паола Зороастър споделя: "Всички ние сме специализирани в различни области - някои в каменна зидария, други в мазилка, стенописи и мозайки". Осана споделя и за икономическите проблеми в региона - това е един от най-бедните в Италия, което превръща работата по Помпей в особено важна. Хората се надяват, че обновеният Помпей ще допринесе за повече инвестиции в региона.

"Искаме бърз влак, който отива директно до археологическия обект в Помпей. Искаме околностите да бъдат също толкова красиви, колкото самото място", споделя още той. Неговият оптимизъм обаче идва на фона на серия от затваряния на обекта, което разгневи туристите и сериозно засрами правителството. Около 120 работници предизвикаха полемика, когато стачкуваха заради неизлратен извънреден труд. А това доведе до временно хлопване на кепенците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай