Въвеждат нови правила да ДДС

Въвеждат нови правила да ДДС | StandartNews.com

ДДС да се начислява от продавача и при трансграничната търговия в ЕС, а компаниите да могат да подават декларации „на едно гише" чрез онлайн портал на собствения си език, предлага Европейската комисия. След това ДДС ще се плаща директно, както в момента това става с онлайн продажбите. Това е най-голямата реформа на правилата за ДДС от четвърт век насам, посочва ЕК. Комисията изчислява, че над 150 млрд. евро ДДС се губят всяка година. От тях около 50 млрд. евро са заради ДДС измами при трансгранична търговия.

„25 години след създаването на единния пазар компаниите и потребителите все още са изправени пред 28 различни режима на ДДС при трансгранични операции. Престъпниците и евентуално терористите отдавна използват тези пропуски, като организират измами", каза еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. „Тази анахронична система, базирана на националните граници, трябва да свърши. Държавите членки следва да обявяват трансграничните сделки с ДДС като вътрешни операции на нашия вътрешен пазар до 2022 г.", допълва той.

С промените се предвижда да се опростят и правилата за фактуриране, което ще позволява на продавачите да изготвят фактури според правилата на собствената си страна дори и при трансгранична търговия. Предложението на ЕК въвежда понятието "сертифицирано данъчно задължено лице" - категория на доверен бизнес, която ще се възползва от много по-опростени и спестяващи време правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай