Ватикана осигурява душ и чисто бельо за бездомници

Ватикана осигурява душ и чисто бельо за бездомници | StandartNews.com

Докато хиляди туристи се редят на опашка на пл. "Свети Петър" за да се зърнат величествената базилика, в страни от тях се оформя друга опашка. 48-годишната Елизабета е вдовица от Рим, която заедно със сина си са бездомни и прекосяват града до Ватикана за горещ душ и чисто бельо.

"Преди година ни изхвърлиха ме без предупреждение от дома нии от тогава живея на улицата", казва Елизабета. "Всеки ден просто не зная как ще завърши". Миналата година папа Франциск инициира предоставянето на три душа, инсталирани за бездомници в тоалетния блок до колонадата, построена през XVII в. от Бернини. Инициативата беше последвана от предоставяне на безплатно подстригване от бръснари-доброволци, което е поредна стъпка от страна на Светия отец за подпомагане на бедните, след като стана папа преди две години. При икономика, почти изцяло изпаднала в застой в резултат на световната финансова криза и безработица при младежите от 45%, все повече италианци са принуждавани да се възползват от подаяния, пише в. "Индипендънт", цитирани от БГНЕС.

Елизабета, която отказва да каже фамилията си, е работила като готвач, но това приключило миналата година при затягане на икономическата криза. Нейният хазаин й казал тя и 22-годишният й син да напуснат квартирата в римския квартал "Монте Марио". "Първо спяхме на "Пиаца Венеция", после в черквата на хълма Авентине, само че свещеникът не харесваше това и започна да заключва вратата през нощта. Така че започнахме да спим по влакове, но и тях започнаха да ги заключват. И се преместихме на гара Остиензе. Три пъти са ме обирали."

Елизабета казва, че душовете във Ватикана са чудесни. Инициативата била подета от полския архиепископ Конрад Крайевски, след като срещнал бездомния сардинец Франко миналия октомври по римските улици. Свещеникът поканил бездомника на вечеря, но Франко казал, че му е неудобно да отиде, тъй като тялото му мирише. Архиепископът разговарял с папата, който незабавно издал заповед за изграждане на душовете в тоалетния блок, използван преди от богомолци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай