Варуфакис обвини кредиторите в тероризъм

Варуфакис обвини кредиторите в тероризъм | StandartNews.com

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната в "тероризъм" и желание "да унижат гърците". "Онова, което те вършат с гърците, си има име - тероризъм", каза той в интервю за испанския в. "Мундо". "Защо ни принудиха да затворим банките? За да накарат хората да се страхуват. А всяването на страх е явление, което се нарича тероризъм", каза Варуфакис, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина - Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

"Какъвто и да е изходът от референдума, ще има споразумение, аз съм напълно и абсолютно убеден. Европа има нужда от споразумение, Гърция има нужда от споразумение, така че ще постигнем споразумение", добавя той. Според гръцкия финансов министър, който повтаря, че при победа на положителния вот ще подаде оставка, "онова, което Брюксел и Тройката искат, е "Да" да спечели, за да унижат гърците".

Атина не иска програма за реформи, твърди Шойбле

Провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, защото страната не иска никаква програма за реформи, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за в. "Билд".
"Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на премиера Ципрас преди и след избирането му на поста, можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле. Той обяснява, че по тази причина още от началото е бил твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина. "Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", добавя Шойбле, който е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Магазините очакват недостиг на храни

Гръцките супермаркети очакват недостиг на хранителни продукти от следващата седмица, съобщават местните медии. Никос Никос Архонидис от Националната търговска асоциация заяви, че "някои супермаркети са много загрижени, защото не могат да прогнозират как ще се развие ситуацията". Запасите от месо, сирена, плодове и зеленчуци "са в риск да намалеят в предстоящите седмици", свидетелства представителят на гръцките търговци.

PayPal спря операциите си

Международната система за електронни разплащания PayPal спря операциите си в Гърция. "Заради новите решения на гръцките власти за капиталов контрол, финансирането на портфейла на PayРal от гръцки банкови сметки, както и трансграничните транзакции с пари от карти или банкови сметки в момента са недостъпни. Нашата цел е да продължим да обслужваме уважаваните от нас гръцки клиенти, с които работим над десетилетие, с пълен капацитет", се казва в съобщение на PayPal.
Гърците също така се оплакаха, че не могат да използват кредитните си карти за покупки в App Store, iTunes и Google Play. В "Туитър" е пълно с молби на гърци услугите да бъдат достъпни.

ЕС готов да отпусне спешен заем

Европейският съюз има готовност да отпусне допълнителен заем на Атина, чрез който да бъдат посрещнати социалните трудности в страната. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от немския в. "Ди Велт". Макар да не е привърженик на управлението на Ципрас, той подчертава, че "няма да изоставим хората в Гърция. Те не са виновни за нищо. На тях ще помогнем". "Вероятно ще трябва да предоставим спешен заем на Гърция, за да бъдат поддържани обществените услуги и нуждаещите хора да получат помощите си. Брюксел има готовност за това", увери Шулц.

Атина отрича за орязване на депозитите

Гръцките власти нарекоха "вреден слух" информацията, че се готвят да орежат с 30% банковите депозити. Вчера в. "Файненшъл Таймс" нааписа, като се позовава на запознати с преговорите с кредиторите източници, че гръцките банки подготвят резервен план за възможно орязване на депозитите заради опасенията от финансов колапс. "Плановете за орязване на поне 30% от депозитите над 8000 евро се очертават като все по-вероятни за поне една банка", заявили източници от банковите и бизнес средите в Гърция. Ръководителят на Гръцката банкова асоциация отхвърли като безпочвена информацията за такъв план. Лука Кацели, която е и председател на борда на директорите на Гръцката национална банка, заяви, че подозренията, че властите планират орязване на депозитите, са "от сферата на фантазията". "Не се обмислят подобни мерки в нито една гръцка банка", заяви Кацели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай