Варшава осъди атаки срещу поляци след Brexit

Варшава осъди атаки срещу поляци след Brexit  | StandartNews.com

Посолството на Полша в Лондон: Ние сме шокирани и дълбоко обезпокоени от скорошните случаи на ксенофобско насилие

Посолството на Полша в Лондон обяви, че е дълбоко обезпокоено от скорошни инциденти, свързани с ксенофобско насилие, насочено срещу полската общност, след като Великобритания гласува за напускането на Европейския съюз, съобщава „Ройтерс", цитирана от News.bg.

Полицията уточнява, че обидни листовки, насочени срещу поляци, са били раздавани в Хънтингтън, централна Англия, а полски културен център в центъра на Лондон е бил нацапан с графити, призоваващи поляците да напуснат страната, в неделя, три дни след гласуването.

И двата инцидента се разглеждат като расово мотивирани престъпления от омраза, посочват от полицията.
Полското посолство в Лондон изтъква в изявление: „Ние сме шокирани и дълбоко обезпокоени от скорошните случаи на ксенофобско насилие, насочено срещу полската общност и други граждани на Великобритания с мигрантски произход."

„Същевременно, ние бихме искали да благодарим на всички за подкрепата и солидарността с полската общност, изразена от британската общественост", посочват още от посолството на Полша.

По-рано през деня за вълна от ксенофобски прояви във Великобритания след резултатите от референдума предупреди и бившият говорител на българското външно министерство Бетина Жотева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай