Вълна от протести и сблъсъци във Франция

Вълна от протести и сблъсъци във Франция | StandartNews.com

Ожесточени улични сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха днес във френските градове Нант и Тулуза. Уличен вандализъм имаше и в няколко други градове на републиката. Сблъсъците избухнаха по време на протести в памет на млад активист, който бе убит седмица по-рано по време на разпръсването на митинг в защита на околната среда.

Главният протест бе организиран в град Тулуза, в южната част на Франция. Той бе иницииран от радикални групи, протестиращи"срещу полицейското насилие.

"Поводът беше смъртта на 21-годишния активист Реми Фрес, който почина миналата неделя по време на протест срещу изграждането на язовир в съседния департамент Тарн. По предварителни данни младият мъж е починал от получените рани при експлозия до него шумова граната, хвърлена от жандармеристи.

Днешната демонстрация, съпроводена с оскърбителни за полицията лозунги, бързо прерасна в насилие. Около 600 агресивни млади хора, много от които криеха лицата си с шалове, започнаха да разбиват автобусни спирки, витрини, банкомати. Те замеряха полицията с тежки предмети, на което органите на реда отговориха със сълзотворен газ и палки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай