В последния момент: Юнкер предлага изход за Гърция

В последния момент: Юнкер предлага изход за Гърция | StandartNews.com

Часове преди да изтече срокът на Гърция за плащане на поредната вноска към МВФ, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е направил предложение за изход от кризата, съобщава Reuters.

Юнкер се е опитал да убеди Гърция да приеме предложеното от кредиторите споразумение за финансова помощ. Какво точно обаче гласи новото предложение, не е ясно.

Източници от Европейския съюз и гръцкото правителство заявиха, че Жан-Клод Юнкер е предложил да свика извънредно заседание на финансовите министри от еврозоната днес, за да се да одобри плащането на помощта.

За да бъде прието предложението, премиерът на Гърция Алексис Ципрас трябва да изпрати писмено съгласие на предложението на кредиторите от неделя в рамките на днешния ден. То трябва да пристигне навреме за организирането на извънредна среща на финансовите министри от еврозоната и да призовава избирателите да гласуват в полза на спасителната програма на предстоящия референдум в страната на 5 юли.

Въпреки това има малки шансове Ципрас да се откаже от своята позиция срещу спасителната програма, която той определи като унизителна за Гърция, допълва още агенцията.

Офертата на кредиторите от неделя включва в себе си предложение на Гърция за намаляване на ДДС на хотелите в страната на 13%, а не както предлагаха преди това кредиторите - 23%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай