В Македония: Протестиращи нахлуха и разбиха президентството (ОБЗОР)

В Македония: Протестиращи нахлуха и разбиха президентството (ОБЗОР) | StandartNews.com

Напрежението в съседна Македония рязко ескалира, след като протестиращи нахлуха в президентството в сряда вечер, чупиха и гориха документи и мебели. Участниците в демонстрацията не са съгласни с решението на президента Георге Иванов да обяви обща амнистия на всички замесени в скандала с подслушването, разтърсил страната преди година.

Няколко души бяха ранени, включително и журналист, а 12 бяха арестувани, когато протестиращите разбиха прозорците на канцеларията на Иванов, предаде агенция Блумбърг. Те изхвърлиха навън мебели и документи, които след това бяха запалени. Изпочупени бяха прозорците и на близката сграда на министерството на правосъдието, а демонстрантите хвърляха камъни и яйца по правителствени сгради. Стигна се до сблъсъци с полицията, която използва палки, за да разпръсне хората. Протестът ескалира след неуспешния опит на част от няколкото хиляди демонстранти да пробият полицейския кордон и да достигнат до парламента. След това те се върнаха при офиса на президента Иванов, където успяха да проникнат. После голяма част от тях тръгнаха към централата на ВМРО-ДПМНЕ, но и там се натъкнаха на полицейска охрана, с която се сблъскаха.

Протестите избухнаха, след като в понеделник президентът Георге Иванов помилва 56 политици - от управляващите и опозицията, замесени в скандал с подслушвания. Скандалът се разгоря преди година и принуди бившия премиер Никола Груевски да подаде оставка на 15 януари, за да позволи сформирането на временно правителство. В основата на аферата стояха изтекли подслушани разговори, разкриващи злоупотреби с власт от управляващите, в това число и премиера. Парламентът на страната беше разпуснат миналата седмица, отваряйки пътя за организирането на предсрочни избори с надеждата, че ще се сложи край на най-тежката политическа криза в страната от десетилетие насам. Опозицията поиска оставката на президента заради решението му за амнистия. То бе порицано и от международната общност.
След протестите управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ осъди изявлението на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) и нейния лидер Зоран Заев, излъчено по телевизията, за това, че е възможен украински сценарий в страната. "Това, което каза престъпникът Зоран Заев, дивите орди на СДСМ тази вечер започнаха да го изпълняват по улиците на Скопие. Без никаква съвест и грижа за бъдещето на страната, престъпникът Заев открито каза, че в Македония сериозно са поставени основите за украински сценарий", заявиха от ВМРО-ДПМНЕ. Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан призова всички политически лидери в Македония да се върнат на масата за преговори.

Иванов: Балканите са буре с барут

Много често казват, че Балканите са буре с барут, но искам да поясня, че винаги фитилът идва отвън. Македония се нуждае от помирение и честни избори. Това заяви македонският президент Георге Иванов в интервю за местните медии днес. "Ако съм нарушил Конституцията и закона с някое от моите действия, след съставянето на новия парламент могат да започнат проверка на моите действия", каза още той. "Ето и днес призовавам всички политически лидери да се съберем и да намерим решение от кризата. Не е ли по-добре сами да намерим изход, без да търсим чужди посредници", добави президентът. Според него сега е моментът да се създават условия за организиране на свободни избори, трябва да се гледат приоритетно държавните интереси", каза още той.
Президентът коментира и безредиците в Скопие онази вечер: "Хулигани винаги има. Но като завземеш нещо, после трудното е да го управляваш. Разрушената от тази млади хора канцелария не е моя, а на гражданите. Щетите бяха направени от този народ и ще бъдат платени от него". Президентът призова за помирение, за уважение към институциите и закона. "Трябва да започне период на примирие и просперитет. Друго не може да ни спаси", категоричен е той.
В интервюто си той подчерта, че България е изразила подкрепата си за Македония и е разговарял с президента Росен Плевнелиев.

Студенти окупираха университет

Студенти от няколко младежки организации окупираха днес Правния факултет на Скопския университет "Св. св. Кирил и Методий" заради решението на президента Георге Иванов да помилва 56 души. Те излязоха с искания той да подаде оставка и призоваваха за мобилизация на всички студенти и професори. Недоволните студенти влязоха в залите на университета, скандирайки "Елатe и се включете", съобщи радио "Свободна Европа". Сред арестуваните онази вечер в Скопие имаше членове на Студентския пленум, посочват местните медии.

Митов зове за диалог

Министърът на външните работи на България Даниел Митов призова македонските политици да потърсят диалог помежду си. "Призовавам всички политически лидери в Република Македония незабавно да възобновят политическия диалог и да потърсят общи решения на създалата се политическа криза, като на първо място се заемат със запазването на обществения ред и вътрешната стабилност. Апелирам към въздържане от каквато и да е форма на насилие", заяви Митов след случилото се в Македония онази вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай