В Испания партията на Рахой печели изборите

В Испания партията на Рахой печели изборите | StandartNews.com

Партията на испанския премиер Мариано Рахой спечели парламентарните избори в Испания. Поради липсата на пълно мнозинство обаче не е ясно дали Рахой ще успее този път да състави кабинет. Страната е в политическа криза от края на миналата година, а до изборите вчера се стигна след няколко неуспешни опита за съставяне на правителство.

При обработени 98,78 на сто от бюлетините консервативната Народна партия получава 137 места в 350-членния Конгрес на депутатите. Макар да са на първо място, консерваторите не успяха да си осигурят абсолютно мнозинство от 176 мандата, за да могат да съставят самостоятелно правителство. На второ място с 85 депутати е социалистическата партия, на трето коалицията "Унидос подемос" със 71 места, а на четвърто - "Сиудаданос" с 32.

Водачът на "Унидос Подемос" Пабло Иглесиас заяви, че извънредните избори отново не са дали задоволителен резултат, съобщава БНТ. Той изрази безпокойство от загубата на подкрепата за коалицията и призна, че е очаквал друг резултат. Въпреки повторните избори, политическото бъдеще на страната остава неясно. Според анализатори резултатите са твърде близки до тези от изборите през декември, които доведоха до шестмесечна политическа безизходица.

Консервативната партия сега се представи по-добре и получи повече депутати, отколкото през декември, но все пак недостатъчно за самостоятелно управление. Това значи, че ще са й необходими коалиционни партньори, ако иска да управлява. Досегашните й опити в това отношение се провалиха. През следващите седмици се очакват нови трудни преговори за формиране на управляваща коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай