В Гърция вече приемат български левове

В Гърция вече приемат български левове | StandartNews.com

Гръцката надменност с която доскоро се сблъскваха съседите им е на път да се промени след като преди няколко дни банките им затвориха и няма никаква яснота кога ще отворят, съобщава EU Observer. С сайта им се разказва за това как преди няколко дни български бизнесмен обядвал в ресторант в Солун и когато на шега попитал дали може да плати с левове съвсем сериозно му отговорили, че няма никакъв проблем.

EU Observer допълва, че причината за това е приетият през средата на 1997 година валутен борд, който обвързва лева първоначално с германската марка, а след това и единната европейска валута. 1 евро е равно на 1.95 лева и се разменя без проблеми в България.

Въпреки проблемите на Гърция обаче, хората в страната са все още три пъти по-богати от своите български съседи.

Разплащанията с българска валута по всичко изглежда ще стават все по-популярни, заради възможността да се пазарува оттатък границата в Сандански храни и напитки с левове. Според Румен Гълъбинов, който често пътува до Гърция, паричните плащания в кеш са доминиращи при туристически визити между съседи и това ще подпомогне гръцките бизнесмени да си поемат малко въздух при неясната ситуация с техните банки.

Гълъбинов прогнозира също, че гръцки бизнесмени и малки вложители могат да започнат да пътуват до България, където ще могат да теглят пари от дъщерни фирми на гръцки банки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай