В Брюксел не постигнаха споразумение за газа

В Брюксел не постигнаха споразумение за газа | StandartNews.com

Брюксел. Днес се очаква да продължат преговорите за газа между Украйна и Русия с участието на Европейския съюз, след като на тристранната среща в Брюксел снощи не беше постигнато споразумение, предаде агенция "Франс прес", като цитира източник, близък до преговорите.

Основният спор е по въпроса за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може "Нафтогаз" да изплати част от дълга си към „Газпром" и да плаща авансово новите поръчки, посочва източникът.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се опитва да издейства споразумение, за да гарантира доставките за Европа на руски газ, транзитиращ през Украйна. Разговорите са били преустановени към 4 часа тази сутрин и вероятно ще бъдат подновени в късния следобед днес.

"Всички принципни положение в тристранния протокол са съгласувани. Точно така принципно е съгласувано и допълнение към договора, което е от технически характер, между "Нафтогаз" и "Газпром", заяви председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Несъгласуван оставал протоколът между Украйна и Европейската комисия, включващ финансовите гаранции за плащането на доставките на руски газ, без което няма да бъдат подписани и останалите документи.

„Нашата цел е да постигнем временно пакетно споразумение за зимата, което да осигури доставките през Украйна на руски газ, купуван от Европа, до края на март 2015 г.", заяви Йотингер преди старта на вчерашната среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай