Унгарците казаха "не" на квотите, но не се зачита

Унгарците казаха "не" на квотите, но не се зачита | StandartNews.com

95% от гласувалите унгарци отхвърлиха квотите на ЕС за разпределение на мигранти по време на провелия се национален референдум, но допитването е невалидно заради ниската избирателна активност. Гласували са около 43.9% от унгарците вместо изискваните по закон 50% плюс един глас. Почти всички участвали във вота, или около 3 милиона и 300 хиляди унгарци, се обявиха против схемата, по която Унгария трябваше да подслони малко над 1 200 бежанци. Премиерът Виктор Орбан приветства "забележителния" според него резултат от референдума.

Той каза, че гласуването трябва да бъде взето предвид от тези, които вземат решенията в общността, предаде Ройтерс. Докато правителството се хвали със "съкрушителна победа", анализатори определят резултата като "смущаващо, но не напълно катастрофално поражение" за премиера Орбан. Той заяви, че ще предложи изменение на конституцията, така че резултатът от референдума да получи законова сила.

След като стана ясен изхода от вота унгарската националистическа партия "Йоббик" призова Орбан да подаде оставка. Говорител на ЕК заяви, че Брюксел уважава волята на гласувалите и негласувалите на референдума в Унгария, но Будапеща остава задължена да приема разселени мигранти по приетите вече от ЕС квоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай