Унгария унищожи 1000 акра ГМО царевица

Унгария унищожи 1000 акра ГМО царевица | StandartNews.com

Унгария унищожи 1000 акра генетичномодифицирана царевица - такава, за която е установено, че е отглеждана с генетично модифицирани семена, обяви унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр, съобщава greentech.bg.

За разлика от много страни от Европейския съюз, в Унгария генетично модифицираните (ГМ) семена са забранени.

"За почти хиляда акра царевица бе установено, че са били смесени с генетично модифицирани семена, и те са били унищожени из цяла Унгария", обясни Лайош Богняр. Той успокои ощбествеността, че поленът от ГМО царевицата не е разпространен около насажденията.

Проверките ще продължат, въпреки факта, че търговците са длъжни да гарантират, че техните продукти са без ГМО.

По време на разследването контролните органи са установили, че Monsanto е производителят на ГМО семената, засадени нелегално.

Правото на свободно движение на стоки в рамките на ЕС означава, че властите няма да проверяват как семената са се озовали в Унгария, но те ще проверят къде могат да се намеяр подобни стоки. Регионалното обществено радио пък съобщи, че двете най-големи международни компании за производство на ГМО посадъчен материал са засегнати и че техните ГМО семена може да са разпространени върху хилядите хектари зелми из страната.

Повечето от местните фермери се оплакаха, че не са знаели, че използват ГМО семена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай