Украйна вече не е неутрална

Украйна вече не е неутрална | StandartNews.com

Киев. Украинският парламент прие законопроект, с който прекрати неутралитета на страната. Според управляващите това дава възможност страната да защити независимостта си срещу натиска от страна на Русия.

Депутатите приеха с одобриха с голямо мнозинство проекта на президента Петро Порошенко и едва 8 бяха против.

"Агресията на Руската федерация срещу Украйна, незаконното анексиране на Автономна република Крим, воденето на така наречената "хибридна война" срещу нашата държава, военната й намеса в източните региони на Украйна, постоянният военен, политически, икономически и информационен натиск от страна на Русия обуславя необходимостта за търсене на по-ефективна гаранция за независимостта, суверенитета, безопасността на териториалната цялост на Украйна", се казва в мотивите към проектозакона.

Преди гласуването на закона от парламентарната трибуна се изказа министърът на външните работи Павел Климкин и се обърна към депутатите с молба да подкрепят законопроекта.

"Този закон ще ни позволи да защитим независимостта си", заяви той.

Посланикът на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин заяви пред Ройтерс, че отказът на Украйна от неутралитета й е "неприятелски ход" срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай