Украйна спря да купува руски газ

Украйна спря да купува руски газ | StandartNews.com

От сряда украинската компания "Нафтогаз" спря да купува газ от руската "Газпром", докато съгласува условията за доставките, съобщи ТАСС.


"Поради това, че на 30 юни 2015 година изтича срокът на действие на допълнителното споразумение между двете компании, а условията за по-нататъшни доставки на руски газ за Украйна не бяха съгласувани днес (вторник - бел. ред.) на тристранните преговори във Виена, "Нафтогаз" прекратява закупуването на газ от "Газпром", се посочва в комюнике на украинската компания, публикувано във вторник вечерта. "Нафтогаз" уточнява, че ще продължи да осигурява транзита на руски газ през Украйна за европейските клиенти на "Газпром".


Във Виена се състояха тристранни преговори за газовите доставки с участието на руския министър на енергетиката Александър Новак, украинския му колега Володимир Демчишин и зам.-председателя на ЕК и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович. След преговорите Новак заяви, че решението на Украйна да не купува газ от Русия е политическо. Той добави, че Москва няма да коригира размера на отстъпката в цената на газа за Украйна, защото увеличението й може да създаде непазарни условия. "Това е абсолютно конкурентоспособна пазарна цена в размер на 247 долара. Учудени сме, че Украйна иска много по-ниска цена - това не съответства на днешната пазарна конюнктура", изтъкна руският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай