Украйна проваля газовите преговори

Украйна проваля газовите преговори | StandartNews.com

"Газпром" предлага да плаща за транзита с дълга на "Нафтогаз"

Украйна е на път да провали тристранните преговори за доставка на газ от Русия, в които участва и ЕС. Киев предлага свой график за погасяването на плащания за "Газпром", различен от обявения от Брюксел за превод на 2 млрд. долара до края на октомври и още 1,1 млрд. до края на годината, срещу което руският газов гигант трябва да осигури 5 млрд. кубика суровина до края на март. Освен това Украйна не е съгласна и с даваната отстъпка от "Газпром" във временната цена, която ще е за сметка на митническите такси. Отделно Киев иска и преразглеждане на транзитните такси за транспортирания руски газ.
Разбирателството между Киев и Москва е важно за гарантиране на синьо гориво не само за Украйна, но и за страните членки на ЕС. Такова обаче още не е окончателно постигнато, а тристранната среща, която трябваше да сложи точка на споровете, бе отложена за идната седмица, като датата още не е уточнена.
В същото време "Газпром" предлага да внесе изменение в руското законодателство, за да получи възможност да плаща за

транзита на газ чрез Украйна за сметка на дълга на "Нафтогаз", който е на стойност 5,3 млрд. долара. Източник, близък до концерна, заяви пред в. "Ведомости", че "Газпром" иска да върви по "мирен сценарий". По думите му в диалога между двете компании има положителна динамика, защото "зимата идва". Наскоро шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че компанията е готова да плати 1,9 млрд. за нови доставки през зимата, както и да върне половината от дълга към "Газпром".
От 1 октомври "Нафтогаз" е започнала да получава природен газ от норвежката държавна фирма Statoil, съобщи РБК. Доставките стават по словашкия газов коридор, а обемът им ще бъде 12-15 млн. кубика на денонощие. Цената на норвежкия газ е близка до "компромисната", предложена от "Газпром" при преговорите между Киев и Москва. Цитирани от РБК експерти посочват, че средната годишна цена на норвежкия газ за Украйна ще е близо до 370 долара за хиляда кубически метра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай