Украйна прекрати покупките на руски газ

Украйна прекрати покупките на руски газ | StandartNews.com

Украйна спира използването на руски газ. Вчера "Нафтогаз Украйна" обяви, че от 1 юли прекратява покупките на руски газ и изтъкна, че причината за това решение е липса на съгласие за цената му.

"Във връзка с изтичането на 30 юни 2015 година на срока на действие на допълнителното споразумение между НАК "Нафтогаз Украйна" и "Газпром", а условията за бъдещи доставки на руски газ за Украйна не бяха договорени днес (вторник, бел.ред.) по време на тристранните преговори във Виена, "Нафтогаз" прекратява покупките на газ от руската компания", се казва в съобщението, изпратено до медиите.

Украйна ще продължи транзита на газ за Европа "в пълно съответствие с договорните условия", изтъкнаха от компанията.

Киев ще продължи да купува газ от "други източници". Това заяви министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демшичин, цитиран от "Интерфакс". И посочи, че цената 247,2 долара за 1000 кубически метра газ, установена за третото тримесечие, не устройва украинската страна. страната очаквала цената да се определя спрямо "зимен пакет" и да има отстъпка най-малко 30%. Демшичин добави, че Украйна ще настоява за подписване на споразумение за целия отоплителен сезон.

Решението на Украйна да преустанови покупките на руски природен газ се дължи на политически мотиви, каза от своя страна министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Отстъпката за "Нафтогаз" не трябва да надхвърля 40 долара за 1000 куб.м, защото в противен случай цената ще бъде по-ниска от пазарната, обясни той, цитиран от РИА"Новости".

"Ние сме много изненадани, че Украйна иска много по-ниска цена - тя не отговаря на днешните пазарни условия", каза Новак и бе категоричен, че цената, която е предложила Русия, не подлежи на коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай