Украйна може да прекрати примирието

Украйна може да прекрати примирието | StandartNews.com

Киев. Президентът на Украйна не изключва предсрочна отмяна на едностранно обявеното от правителството примирие в източните региони. Порошенко направи изявление, след като проруски сепаратисти свалиха хеликоптер на украинската армия. Загинали са всичките девет души на борда.

В съобщението са подчертава, че въпреки поетия ангажимент от бойците в отцепилата се Донецка област да спазват примирието, те са свалили хеликоптер на украинските въоръжени сили, при което са загинали девет души. Пресслужбата уточнява, че от момента на обявяване на мирния план по правителствените сили за сигурност е откриван огън 35 пъти. Нападението се случи само часове, след като проруските сепаратисти обявиха примирие до 27 юни, присъединявайки се към едноседмичното прекратяване на огъня, обявено от президента Порошенко.

Поради постоянните нарушения на режима за прекратяване на огъня президентът издаде заповед да се отвръща на стрелбата.

В телефонен разговор снощи американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън са се съгласили, че ако Москва не вземе мерки за деескалация на обстановката в Украйна, страните от Г-7 ще бъдат готови да наложат нови санкции на Русия.

НАТО обсъжда мерки за решаване на кризата

С обсъждане на мерките, предприети от НАТО по руско-украинската криза, в Брюксел продължава срещата на външните министри на страните от алианса, съобщи БНР. Те ще дискутират и работата по план за действие за укрепване на отбраната на страните-съюзници.

Външните министри на страните от НАТО ще имат среща и с украинския си колега Павло Климкин, с когото ще обсъждат обстановката в страната му и възможностите да й бъде оказана допълнителна подкрепа. Сред възможните варианти е създаването на специален фонд, който да подпомогне изграждането на отбранителен капацитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай