Украйна, Молдова и Грузия официално обвързаха бъдещето си с ЕС

Украйна, Молдова и Грузия официално обвързаха бъдещето си с ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Трите бивши съветски републики Украйна, Молдова и Грузия официално обвързаха бъдещето си с Европа, като подписаха споразумението за асоцииране с Европейския съюз, съобщи AFP.

„Това е голям ден за Европа", коментира председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой на церемонията, в която участие взеха президентът на Украйна Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка. Ромпой обеща, че ЕС днес стои зад тези страни повече от всякога.

Порошенко пък заяви, че подписването на споразумението за асоцииране с ЕС е „исторически ден" за Украйна, който предлага „напълно нова перспектива за страната" след години на политическа нестабилност. „Това е исторически ден, най-важният след обявяването на независимост" на Украйна от Москва през 1991 г. Украйна ще се възползва от възможността да се модернизира", добави украинският лидер и подчерта важността на мира и сигурността за бъдещето на страната и региона. "Споразумението демонстрира солидарността на ЕС", допълни той.

Русия от своя страна предупреди Украйна и Молдова, че подписването на споразуменията за асоциирането им с ЕС ще има „сериозни последствия". „Последствията от подписването на тези документи от Украйна и Молдова със сигурност ще бъдат сериозни", коментира обвързването им с Европа заместник-външният министър Григорий Карасин пред Интерфакс, като добави, че сключването на такива сериозни споразумения е суверенно право на всяка държава.

Във връзка с отношенията между Украйна и Русия Порошенко изрази надежда, че Владимир Путин ще предприеме по-прагматичен подход по отношение на ситуацията в Украйна, което ще позволи разрешаването на кризата. В интервю за CNN Порошенко заяви: „Готов съм да сключа мир с когото и да е. Не защото сме слаби, не защото сме по-малко патриоти, отколкото останалите. Ние сме готови да защитим своята страна и затова няма да си позволя да не се възползвам от последната възможност за достигане на мир. Понякога позицията на Путин е прагматична. А сега времето е много емоционално. Просто се надявам, че ще уловим момента, когато той ще се ръководи повече от прагматизма, а не от емоциите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай