Украйна иска военна помощ от ЕС

Украйна иска военна помощ от ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Украйна се надява да получи военнотехническа помощ от Европейския съюз, е заявил украинският президент Петро Порошенко на срещата си в Брюксел с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

По думите на президента, навлизането на руски войски на територията на Украйна изисква адекватен отговор от страна на Европейския съюз, предаде Би Би Си.

Украинският президент осъди в Брюксел руската интервенция на територията на неговата страна и заяви, че в момента в източните и югоизточните й части се намират хиляди руски военни и стотизи танкове.

Сутринта в Киев говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) каза, че "по чеченски сценарий" руската армия напълно е унищожила селище в Луганска област.

Според Андрей Лисенко село Новосветловка с танкове и системи за залпов огън са изравнени със земята къща по къща, след което колоната е продължила към село Хряшчеватое. По думите му сепаратистите получават допълнителни подкрепление в още 7 пункта.

Украинските части са се оттеглили от районите на изток от Луганск и територията до границата с Русия отново е изцяло извън техен контрол. "Директната военна агресия срещу Източна Украйна продължава", се казва в съобщение на СНБО.

Руското министерство на отбраната за пореден път категорично отхвърли подобни твърдения. В интервю за държавната агенция РИА "Новости" зам.-министър Анатолий Антонов каза, че въоръжението, за което говори Киев, е взето от складовете в Източна Украйна или е пленено.

"Украйна беше част от СССР, на цялата й територия се намираха много военни складове с различни типове оръжие. И когато СССР се разпадна, там останаха милиони автомати, мини, оръдия и друго оръжие. Районът на бойните действия не е изключение - там има складове, превзети от опълченците".

По думите му да се говори, че Русия ги въоръжава, е грешно и препоръча да се види, че със същата техника се сражава украинската армия. "Но това не означава, че Русия доставя оръжие на украинската армия или на Националната гвардия, нали?".

"Разбира се, че Русия не води никаква война. Политиката на Русия е да не се допусне събитията да се развият според крайния сценарий. Има, за съжаление, такива сили, които се опитват да сблъскат двата народа, за да започне война между Украйна и Русия. Ние ще правим всичко възможно, за да не допуснем този краен сценарий. Никакви военни действия Руската федерация не води в Украйна и няма да води."

По-рано френският президент Франсоа Оланд заяви, че европейските лидери „без съмнение ще увеличат" санкциите срещу Русия, предаде AFP.

"Днес няма да взимаме окончателно решение относно нови икономически ограничения", опроверга го финландският премиер Александър Стуб в интервю за радио YLЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай