Украйна и сепаратистите подписаха меморандум за примирие

Украйна и сепаратистите подписаха меморандум за примирие | StandartNews.com

Минск. Правителството на Украйна и проруските бунтовници са постигнали съглашение за меморандум за мирния план за конфликта в Източна Украйна, предадоха световните медии.

Сделката включва създаване на 30-километрова буферна зона, забрана за прелитане над част от източната част на Украйна с военни въздухоплавателни средства, както и за оттеглянето на "чужди наемници" от двете страни.

Споразумението бе обявено на разговори в беларуската столица Минск, където примирие бе договорено преди две седмици.

Повече от 3000 души са загинали в боевете от април месец насам.

Оригиналното примирие, което бе постигнато на 5 септември, бе често нарушавано и от двете страни, но все още се държи.

Украйна обвинява Русия, че подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна с оръжие и военен персонал, но Русия отрича, че има някаква роля там.

Меморандумът, подписан тази нощ в Минск, предполага забрана на полетите на военната авиация нас зоната за сигурност в Украйна. Страните в преговорите са се договорили за извеждането на чуждестранните наемници от зоната на конфликта. Киевските власти и сепаратистите са се договорили за разполагането в следващите дни на мисия на ОССЕ за мониторинг на прекратяването на огъня

Украинските власти и сепаратистите се договориха за всеобщо прекратяване на огъня, създаване на зона за сигурност по настоящата линия на съприкосновение, извеждане на тежките оръжия от тази зона и селищата и мониторингова мисия на ОССЕ.. Текстът на подписания от страните меморандум беше прочетен бившият украински президент Леонид Кучма.

Текст на подписания в Минск меморандум:

1 Прекратяване използването на оръжия се смята за общо.
2 Оставане на подразделенията и военните формирования на страните на линията на съприкосновение към 19 септември.
3 Забрана за използването на всички видове оръжия и водене на атакуващи действия.
4 В рамките на дни от приемането на меморандума оттегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм от линията на съприкосновения на разстояние 15 км от всяка страна, включително от населените пунктове, което дава възможност за създаване на зона за прекратяване използването на оръжия с ширина не по-малко от 30 км – зона за сигурност. При това да се изведат от линията на съприкосновения артилерийските системи с калибър над 100 мм на разстояние техния максимален обсег на стрелба.
5 Забрана за разполагането на тежки оръжия и техника в район, ограничен от селища.
6 Забрана за поставяне на нови минновзривни инженерни заграждения на граничната зона за сигурност, и задължаване за премахване на по-рано поставените минновзривни заграждения.
7 Забрана от момента на приемане на този документ за полети на бойна авиация и чуждестранни летателни апарати, с изключение апаратите на ОССЕ над зоната за сигурност.
8 Разгръщане в зоната на прекратяване използването на оръжия на мониторингова мисия на ОССЕ от наблюдатели на организацията в рамките на дни от момента на приемане на меморандума. Горепосочената зона да бъде разделена на сектори, броят граници на които да се съгласува при подготовката за работата на мониторинговата грипа наблюдатели от мисията на ОССЕ.
9 Извеждане на всички чуждестранни военни формирования, военна техника, бойци и наемници от територията на Украйна под мониторинга на ОССЕ.

Темата за статута на Донбас, съобщи след срещата премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко, предаде Интерфакс.

"Въпросът дали ЛНР и ДНР остават в състава на Украйна не е на дневен ред. Ние наше мнение, те свое. Това е въпрос за бъдещи преговори. Въпросът за статута на ЛНР и ДНР може да се обсъжда едва, след като съответният закон бъде приет в Украйна."

Междувременно, конвой с руска хуманитарна помощ пристигна в Донецк, предаде ИТАР-ТАСС. В конвоя има около 200 машини. Те карат за жителите на Югоизточна Украйна хранителни продукти, включително брашно и консерви, генератори, медикаменти, топли дрехи, питейна вода. Общият обем на помощта е около 2000 тона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай