Украински БТР-и в ръцете на Донбас

Украински БТР-и в ръцете на Донбас | StandartNews.com

Бронираната техника с руски знамена влезе в Славянск и Краматорск

Киев/Москва/Брюксел. Бронетранспортьори, издигнали руски знамена, влязоха вчера в украинските градове Краматорск и Славянск, където прорурски активисти превзеха държавни институции и срещу които украинските власти започнаха антитеростична операция. Вероятно става дума за украинска бронирана техника, пленена или предала се на местните отцепници. Руските медии направо съобщиха, че опълченците от Краматорск са отнели от украинските военни шест бронетранспортьора.

Първоначално Киев отричаше тази информация и твърдеше, че е използвал "военна хитрост", вдигайки руски знамена, за да се внедри сред прорурските сепаратисти. Впоследствие обаче си призна, че машините са превзети. В Краматорск се появи военна техника, която по-късно премина на страната на протестиращите след проведени преговори. Изданието "Остров" твърди, че в преговорите са участвали "зелени човечета" - хора, облечени в камуфлажни дрехи. Според репортер на АП мъжете са въоръжени с автомати и гранатомети. Поне един от тях си е сложил лентата на Свети Георги, която се превърна в символ на проруското сепаратистко движение в Източна Украйна.

Водените разговори между военните и местните бяха запечатани в множество видеозаписи. На тях се виждат много жени и усмихващи се мъже. Капитулацията на войниците гражданите посрещнали с аплодисменти, а жени започнали да им се обясняват в любов. Според местните на страната на проруските активисти са преминали около 60 военни, изпратени за антитеростичната операция. Бойни машини с руски знамена и качени върху тях проруски активисти се появиха в Славянск и заеха позиции пред градския съвет.

В изявление на своята Фейсбук страница украинското военно министерство обяви, че те се превзети от "екстремисти" и че агенти на руските тайни служби са замесени в отнемането на бронетехниката в Краматорск. Войник, охраняващ един от БТР-те коментира пред Ройтерс, че е от 25-та бронирана бригада от Днепропетровск. По думите му войниците са привършили храната преди четири дни и местните ги нахранили.

Преди ден властите в Киев започнаха антитерористична операция в размирните градове в източната част на страната. Твърди се, че прорурските активисти са превзели държавни институции в общо 8 града в Донецка област. Във вторник вечер избухна престрелка за контрол върху военното летище в Краматорск. Украински въздушнодесантни части се приземиха в Краматорск, но се изтеглиха в авиобаза, след като бяха посрещнати враждебно от местните жители.

Генерал Крутов, командващ т.нар. антитерористична операция, заяви, че се е сблъскал с враждебно отношение, докато се опитвал да разговаря с множеството. Тълпата викала "Долу ръцете от Донбас", напрежението нараснало и хората започнали да блъскат генерала, при което той и подчинените му се изтеглили в базата. Близо до Луганск пък местни жители са спрели движението на колона с бронетехника на украинските въоръжени сили. Местни медии съобщиха също така, че в района на Славянск са били пленени украински офицер и неговия шофьор. Киев пък съобщи, че е арестуван 23 руски офицери от специалните части на Русия.

Украинската служба за сигурност обяви, че прихванатите разговори на сепаратистите в източната част на страната са били със същите руски агенти, които са взели участие в операцията по отделянето на Крим от състава на Украйна. От службата заявиха още, че на проруските въоръжени отряди в Източна Украйна е заповядано "да стрелят на месо" по украинските военни.

Междувременно най-малко 20 проруски сепаратисти превзеха градския съвет на източния украински град Донецк. Окупаторите имат само едно искане: да бъде организиран референдум за федерализация на Украйна. На фона на нарасналото напрежение, украинският военен министър Михайло Ковал замина за източната част на страната.

В същото време премиерът Арсений Яценюк призова Русия да спре да подкрепя терористите в Украйна. Бившият украински премиер и кандидат за президентските избори в Украйна на 25 май Юлия Тимошенко пък обяви създаването на съпротивително движение срещу войната, водена според нея от Русия в Източна Украйна.

Путин: Страната е на ръба на гражданска война

Рязката ескалация на конфликта поставя Украйна на ръба на гражданска война. Това заяви руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Меркел и Путин са обсъдили подготовката на срещата на високо равнище за Украйна, която ще се проведе в Женева днес. Двамата лидери изразили надежда, че на срещата ще може да се изпрати ясен сигнал, спомагащ ситуацията да бъде ориентирана към мирно разрешаване. Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна.

В друг телефонен разговор - с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Путин е изразил безпокойство от проведената от киевските власти силова операция в Югоизточна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. Путин подчертал, че руската страна очаква от ООН и международната общност ясно да осъдят тези антиконституционни действия. Бан Ки-мун от своя страна е отбелязал необходимостта всички страни да предприемат усилия за деескалация на положението в Украйна. Той изразил тревога от крайно нестабилната ситуация в Източна Украйна и е подчертал, че всяко задълбочаване на кризата ще нанесе много сериозна вреда на всички заинтересовани страни.

Руският външен министър Сергей Лавров също посочи, че използването на армията в източна Украйна е незаконно и неприемливо.

Приднестровието иска Русия да го признае

Депутатите от парламента в отцепилата се от Молдова преди повече от 20 г. територия, известна като Приднестровието, одобриха обръщение към ръководството на Русия с призив да признае независимостта на местната република. Те се позовават на Устава на ООН, където е записано, че народите имат право на самоопределение, както и на проведения от тях т.нар. референдум от 2006 г., когато над 97% от местните жители се обявиха за независимост и последващо присъединяване към Русия.

Делегация от депутати от Тираспол ще отпътува за Москва, за да се срещне с председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин. Руските медии коментират, че очевидно те виждат шанс за "кримски сценарий" в парламента в републиката, призната за независима единствено от Нагорни Карабах и отцепилите се от Грузия територии на Южна Осетия и Абхазия. Обръщението им е насочено също към Държавната Дума, Съвета на федерацията, ООН и ОССЕ. Мнозинството (около 60%) от населението в Приднестровието са етнически руснаци и украинци, но има също българи и гагаузи. Молдова предлага на територията статут на автономия.

НАТО: Увеличаваме самолетите и корабите

НАТО започва незабавни мерки за подсилване на присъствието си в Източна Европа заради украинската криза. Организацията ще изпрати още кораби и ще увеличи въздушните патрули в Прибалтика и Средиземноморския регион, съобщи шефът на Алианса Андерс Фог Расмусен.

"Ще имаме повече самолети в небето, повече кораби в открито море и войски с повишена готовност на сушата. Например въздушни патрули ще изпълняват повече полети в района на балтийските републики. Съюзнически кораби ще бъдат разположени в Балтийско море, в Източното Средиземноморие и по други места, където има необходимост", каза Расмусен след срещата на посланиците на страните членки. На нея е договорен пакет от мерки "за демонстриране на колективната ни отбрана и силата на съюзната ни солидарност, които влизат в сила в следващите няколко дни. Той посочи, че организацията още не е решила дали да изпрати сухопътни войски в Източна Европа.

Вече предприехме сериозни стъпки в района на Балтийско море, над Полша и Румъния летят наши разузнавателни самолети, поясни генералният секретар. "Всички сме съгласни, че политическото решение е единственият изход", каза още Расмусен. "Призоваваме Русия да бъде част от това решение", добави генералният секретар.

Расмусен обвини Русия, че дестабилизира Украйна и струпва войски по границите си. Той призова Москва да представи уверения, че не подкрепя насилствените акции на въоръжени групировки и проруски сепаратисти.

ООН отказа сини каски

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отказа молбата на властите в Киев за изпращане на миротворци в Украйна. Той посочи, че в момента това не може да стане. "В момента изпращането на войски не изглежда много практично", заяви Бан Ки-мун. Той посочи, че всяко решение за изпращане на войски в Украйна трябва да е взето с мандат на Съвета за сигурност на ООН.

"Докато нямаме ясен мандат и разрешение от Съвета за сигурност, не мога да предприема никакво действие", каза Бан.
Преди дни временният премиер на Украйна Александър Турчинов в телефонен разговор с Бан Ки-мун предложи да бъде проведена съвместна операция с миротворци на ООН в източната част на страната.

Атакуваха офисите на Ахметов

Протестиращи в Киев атакуваха офисите на най-богатия човек в Украйна - мултимилиардера Ринат Ахметов. Те го обвиняват, че помага на проруските сепаратисти в източната част на страната. Медиите в Киев публикуват коментари, според които олигархът иска да упражни влиянието си в Донецк, за да убеди сепаратистите да прекратят окупацията на обществените сгради в източните украински градове. Но протестиращите в украинската столица явно не му вярват и смятат, че той всъщност подкрепя сепаратистите.

Обявиха и Одеска република

"Антимайданът" в Одеса обяви Одеска област за Одеска народна република и призова жителите на града да блокират транспортните възли. Това се съобщава на сайта "Антимайдан. Одесса", пише РИА Новости. "От днешния ден Одеска област се обявява за Одеска народна република, в която цялата власт принадлежи само на народа, който живее на нейна територия", се казва в изявлението. "Антимайданът" призовава също така жителите на града в четвъртък в 16 ч. да блокират транспортните възли и да не пропускат военните и милицията. По-късно информацията беше отречена от активисти на "Антимайдана".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай