Убиецът от Ница се дрогирал и не вярвал в нищо

Убиецът от Ница се дрогирал и не вярвал в нищо | StandartNews.com

Дни преди атентата Булел пратил 100 000 евро на семейството си

Терористът Мохамед Лауайеж Булел, който прегази до смърт 84 души с 19-тонен камион на крайбрежната улица на Ница на 14 юли, няма нищо общо с исляма. Това разкри братовчед на бившата съпруга на 31-годишния тунизиец пред "Дейли Мейл". Въпреки това министър-председателят на Франция Манюел Валс го обяви за "терорист, свързан с радикалния ислям по един или друг начин".

Вътрешният министър Бернар Казньов добави, че Булел се радикализирал изключително бързо. "Изглежда, че неговите възгледи се раздикализирали с много бързи темпове. Това е първата информация, до която нашето разследване достигна. Изправени сме пред личности, които много лесно се поддават на посланията на Ислямска държава. Говорим за хора, които не са специално обучени и нямат достъп до оръжия, които да им позволят да извършват масови убийства", заяви министърът.

Съмненията за връзка между Мохамед и терористичната организация бяха засилени от разкритието на брат му Джабер, че семейството е получило 100 000 евро от убиеца само няколко дни преди кървавото му престъпление. "Той ни пращаше малки суми, както правят почти всички тунизийци, които работят зад граница. Изведнъж ни изсипа цяло състояние накуп. Направи го нелегално чрез познати, които се връщаха в родния Мсакен. Раздаде им парите и им каза да ни ги дадат. Моят брат не е терорист. Това са неговите спестявания. Той работеше във Франция осем години и това са парите, които е успял да скъта", сподели пред "Дейли Мейл" братът на добилия печална слава престъпник.

Баща им Мохамед-старши също се притече в защита на сина си и отсече, че той няма нищо общо с ислямистите. "Всички сме в състояние на шок от случилото се. От 2002 до 2004 г. той имаше проблеми, които доведоха до депресия. Ядосваше се и крещеше постоянно. Беше много раздразнителен и болен. Заведохме го на доктор. Лекарите му предписаха всякакви лекарства. Всеки път, когато изпадаше в криза, пак го връщахме в болницата. Винаги беше сам. Мълчеше и не искаше да говори. Дори на улицата не поздравяваше хората", заяви пред френската телевизия BMF таткото, който се разгневи на твърденията, че синът му не спазвал каноните на исляма и се друсал.

Съседите на убиеца затвърдиха мнението, че той е бил странник и чудак, а някои отидоха още по-далеч и признаха, че не са озадачени от действията му. "Булел даже

не стъпваше в джамия

Никога не се молеше и изобщо не зачиташе Рамазана. Пиеше алкохол, ядеше свинско и се друсаше. Всичко е забранено от исляма. Той не беше никакъв мюсюлманин, а едно лайно. Този боклук биеше братовчедка ми", призна Уалид Хаму.
Уисам, бивш съсед на Булел, направи смразяващи разкрития, според които убиецът е намекнал за плановете си пред приятел в четвъртък вечерта. "Пиеше с колега и двамата започнаха да се карат. Другарят му каза, че Мохамед не струва нищо, а той му отвърна: "Един ден ще чуеш за мен". "Винаги ни гледаше по странен начин. Зяпаше ни и ние се опитвахме да го избягваме", споделя съседът на терориста Ханан. "Той

обичаше да ходи по жени

Харесваше и нощните заведения. Булел изобщо не беше религиозен", призна Насим, който живее точно до апартамента на бившата съпруга на тунизиеца.

След раздялата им той се мести в друго жилище в същия квартал. Именно разводът се оказва повратната точка за него. 31-годишният шофьор изпаднал в депресия, която може да се счита за една от причините за внезапната му радикализация. "Той бе истински красавец, но ме плашеше. Постоянно заглеждаше двете ми дъщери", разкри още една съседка пред медиите във Франция. Друга жена, живееща в същия блок, описва Булел като приятен мъж, който постоянно й помагал за разни неща. Тя също засили впечатленията за необичайния му нрав, като веднъж даже поискал да вземе под наем пощенската й кутия. След като отказала, той се вбесил и я нарекъл мръсница. Същата жена заяви, че веднага след като чула за атаките, първата мисъл, преминала през главата й, била дали Мохамед не е замесен.

Въпреки всичките му странности и криминалното досие, спецслужбите в страната така и не му обърнали внимание. Всичко това отново породи темата за слабата организация и слабите мерки във Франция срещу подобен тип атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай