Убиецът от Ница: Носете оръжия, трябват още

Убиецът от Ница: Носете оръжия, трябват още | StandartNews.com

Терористът от Ница Мохамед Булел е изпратил зловещо съобщение минути преди касапницата, призовавайки свои предполагаеми съучастници да донесат още оръжия на мястото на трагедията. "Донесете още оръжия, донесете пет от тях на С", написал Булел в 22,27, около половин час преди да подкара камиона и да убие 84 души на крайбрежната алея.
Разследващите не посочват на кого е изпратено съобщението, като се предполага, че Булел е имал съучастници. Междувременно стана ясно, че терористът е изследвал мястото на атаката си два дни преди фаталната вечер на 14 юли. Записи от охранителни камери показват, че той неколкократно е преминавал с камиона през района, оглеждайки добре маршрута около Английската алея. Полицията е разпитала стотици хора от атаката в четвъртък, някои от които са заявили, че Булел е показал признаци, че е религиозен.

Собственикът на компанията, от която Булел наел камиона, пък разказа, че мъжът държал да вземе под наем най-големия наличен тир.

Днес френските власти задържаха още двама души, свързани с нападателя. За тях бе съобщено единствено че са мъж и жена, като не става ясно по какъв начин са били свързани с атаката. Разследването тече в пълна секретност и детайлите около него са много малко. В петък и събота бяха арестувани други петима души, между които и бившата съпруга на Булел. Вчера тя е била освободена.

Часове преди нападението пък Булел изпратил селфи на брат си Джабир и му написал, че щастлив и всичко в живота му е наред. "По-късно, когато чухме за това, което се случва в Ница, започнахме да му изпращаме съобщения с въпрос дали всичко е наред при него. Писахме му съобщения до два часа сутринта", добавя братът.

Франция мобилизира 12 000 резервисти

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов призова "всички патриотични граждани" да станат резервисти, за да бъде повишена сигурността в страната след атентата в Ница, съобщи Би Би Си. По думите му Франция ще мобилизира 12 000 резервисти.

Из цялата страна са разположени 120 000 военни и полицаи. 12-хилядният резерв се състои от 9000 военни полицаи и още 3000 редовни полицаи, отбелязва Би Би Си. "Призовавам всички френски патриоти, които искат да го направят, да се присъединят към оперативния резерв", заяви Казньов, цитиран от британската медия.

От събота страната е в тридневен национален траур в памет на 84-те жертви, сред които 10 деца, на атентата, който бе извършен в Деня на Бастилията - националния празник на Франция.

18 ранени са в критично състояние

85 души, които бяха ранени при терора в Ница, все още са в болниците в града. Това съобщи министърът на здравеопазването на Франция Марисол Турен, цитирана от АП. По думите й критично е състоянието на 18 от тях. Според г-жа Турен десетки от ранените били изписани още на следващия ден след терористичния акт, но не е изключено в бъдеще да им се наложи да получат допълнителна медицинска помощ.

В същото време от министерството на външните работи на Казахстан съобщиха, че четирима граждани на републиката, включително дете на 3 г., са сред загиналите в Ница. Жертвите са Любов Панченко (родена 1956 г.), Марина Панченко (1983), Силвия Панченко (2013) и Наталия Ото (1959), уточняват от ведомството в официалния си акаунт в Туитър.

Свалиха филм за терор на 14 юли

Филмът Bastille Day, копродукция между САЩ, Франция и Великобритания, разказващ за подготвящ се терористичен акт в Деня на Бастилията, бе свален от екраните във Франция. Това стана по молба на продуцентската компания StudioCanal в знак на уважение към паметта на загиналите при терора в Ница, съобщи Variety. Премиерата на филма се състоя на 13 юли и до събота зае 9-о място в рейтинга на веригата кинотеатри CGR Cinemas. В екшъна се разказва за французойка, подготвяща атентат в деня на националния празник, а агент на ЦРУ пристига в страната, за да й попречи.

Папата се помоли за край на терора

Папа Франциск се помоли за край на терора и смъртта на невинни и каза, че е със семействата на жертвите и с всички французи в скръбта им за загиналите при атентата в Ница, съобщи АП. "Огромна е покрусата в сърцата ни от масовото убийство във френския град тази седмица", каза Франциск пред множеството вярващи на площад "Свети Петър" във Ватикана. Той се помоли Господ да крепи ранените, да даде утеха на близките, да "разсее всеки план за терор и смърт, така че никой повече да не пролива кръвта на свой брат". Папата каза, че изпраща бащинска и братска прегръдка на жителите на Ница и всички французи, и прикани богомолците да се присъединят към мълчаливата му молитва за 84-те жертви и техните семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай