Птичи грип във ферма за патици в Пловдивско

Четвърто огнище в региона констатирано за по-малко от два месеца  

Птичи грип във ферма за патици в Пловдивско | StandartNews.com

Четвърто огнище на птичи грип е констатирано за по-малко от два месеца в Пловдивска област. След селата Трилистник, Богданица и Манолско Конаре, където заболяването бе открито във ферми с кокошки носачки и в заден двор, сега е пламнала ферма за патици в с. Чоба, съобщи "Марица". 

Според медията, информацията за това не е оповестена официално от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Но с ровене в сайта на контролния орган може да се види заповедта на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев - №РД11-2319//16.11.2018 г., с която е обявено първичното огнище на Инфлуенца по птиците в с. Чоба и мерките, които предстоят да се вземат.

Местният шеф на агенцията по храните д-р Камен Янков съобщи, че е организирано избиване на близо 2000 пернати. Според заповедта труповете ще бъдат унищожени под официален надзор и по начин, който да не допуска разпространението на болестта. Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени. 

Определена е 3-километрова предпазна зона около засегнатия обект и 10-км наблюдаваща зона. Тя включва следните села в община Брезово: Зелениково, Драганово Отец Кирилово, Раковски, Болярино и Тюркмен, както и няколко села от граничната община Братя Даскалови, област Стара Загора - Православ, Верен, Гранит, Малък дол, Голям дол, Марково, Медово и Колю Мариново.

В двете зони е забранена търговията с птици, яйца за разплод и месо. Забрана има и за провеждане на пазари и изложби на птици. Предстои да се извърши преброяване и ежеседмични клинични прегледи на птиците в близките населени места. Специално в с. Чоба ще се вземат проби за лабораторно изследване от всички обекти и халета, населени с птици. Заповедта визира също и стриктен преглед преди и след клане на птиците.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай