Туск предлага среща за бъдещето на ЕС

Туск предлага среща за бъдещето на ЕС | StandartNews.com

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи да бъде проведена среща на 27-те страни-членки на ЕС -  без Великобритания, през септември, на която да бъде обсъдено бъдещето на Съюза, предава AFP.

„Аз ще предложа да бъде проведена неформална среща през септември, защото ще ни трябват няколко седмици да се подготвим. Може би най-доброто място ще е Братислава", заяви Туск. Словакия поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли.

Европейският съюз е готов още днес да започне процеса на развод с Великобритания, макар и без какъвто и да е ентусиазъм, заяви още Туск. Той направи изявлението си при пристигане на срещата на високо равнище на общността в Брюксел. „Трябва да заявим това пределно ясно. Ние трябва да уважаваме волята на британските избиратели, но също така трябва да уважаваме договорите на ЕС. Според тях процесът на излизане на Великобритания трябва да бъде предложен от британското правителство. Това е единственият законен път. Трябва да бъдем търпеливи. Ние сме готови да започнем развода с Великобритания още сега, макар да правим това без никакъв ентусиазъм", подчерта Туск.

"Без уведомяване за излизане ние не можем да започнем никакви преговори за бъдещите си отношения с Великобритания", каза той. „Излизането на Великобритания е не само политическо и икономическо събитие. Това е важен и труден емоционален момент за нас", добави Туск. Той отбеляза, цитиран от БГНЕС, че на срещата на лидерите на ЕС ще се обсъди също така мигрантската криза и въпросите за сътрудничество с НАТО, в обсъждането на които ще вземе участие и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Освен това, държавните и правителствени глави ще се запознаят с новата външнополитическа стратегия на общността, разработена от външния министър на организацията Федерика Могерини. На свой ред президентът на Франция и канцлерът на Германия трябва да докладват на лидерите на ЕС за напредъка постигнат при осъществяването на Минските споразумения.

Да се предостави на гражданите на ЕС правото да избират председателя на Европейската комисия (ЕК) предложи междувременно председателят на Групата на социалистите и демократите – втората по численост група в Европейския парламент (EП)Джани Питела, предават РИА Новости и Фокус.

„Предлагаме преки избори за председател на ЕК", каза той по време на участието си в извънредната сесия на ЕП във връзка с Brexit.

По думите на Питела, европейските чиновници споделят отговорността за изхода на референдума във Великобритания, на който по-голямата част от британците гласуваха за напускане на ЕС.

По време на обсъжданията в ЕП председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова премиера на Великобритания Дейвид Камерън бързо да изясни кога Островът възнамерява да напусне ЕС, като поясни, че не може да има преговори за бъдещите контакти с Лондон преди официално подаване на молба за напускане.

„Ще видя премиера по-късно днес и ще поискам да изясни ситуацията възможно най-бързо. Ние не можем да стоим в период на продължителна неопределеност. Без оповестяване няма преговори", каза Юнкер пред Европейския парламент. „Не може хората тайно да опитват да започнат преговори. Ние сме тези, които трябва да решат какво се случва, а не само желаещите да напуснат Европейския съюз", допълва той.

Камерън пък обясни, че желае „възможно най-близките" отношения с ЕС, след като Великобритания гласува да напусне Съюза, като добави, че раздялата трябва да „възможно най-конструктивна".

При пристигане на срещата в Брюксел Камерън, който ще отстъпи поста си след седмици, заяви пред репортери, че ще „търси най-близките възможни отношения в търговията и сътрудничество за сигурност". „Бих желал този процес да е възможно най-конструктивен", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай