Туск и Могерини поемат висшите постове в ЕС

Туск и Могерини поемат висшите постове в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Лидерите на ЕС са назначили външният министър на Италия Федерика Могерини като върховен представител за външната политика на ЕС и премиерът на Полша Доналд Туск като председател на Европейския съвет.

Съобщенията за назначенията дойдоха през Twitter от досегашния президент на Съвета Херман ван Ромпой, на срещата на върха на ЕС.

През последната седмица стана ясно, че Туск е основният фаворит да замести Херман ван Ромпой, като дори британският премиер Дейвид Камерън е изразил готовност да го подкрепи въпреки скандал с подслушвания на полското правителство, засягащи и Великобритания.

След като кандидатурата на Могерини беше отхвърлена на 16 юли от източноевропейски членки, които я обвиниха в некомпетентност и твърде меки позиции спрямо Русия, сега тя успя да получи мястото на Катрин Аштън. Според дипломати по време на последните срещи на външните министри тя е имала по-остри изказвания срещу Русия, а италианският премиер Матео Ренци е засилил лобирането, което може да ѝ гарантира поста.

Избирането на Туск да председателства и направлява срещите на европейските лидери за определяне на политиката е победа за десетте бивши комунистически страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към ЕС преди десет години и които настояват един от висшите постове да получи кандидат от техния район. Това утвърждава Полша като важен фактор в 28-членния съюз, редом със страни основателки като Франция и Германия. Туск е сред най-острите критици на Русия заради кризата в Украйна.

Федерика Могерини е представяна като "протежето на италианския премиер Матео Ренци". Липсата на опит при нея е недостатък, тъй като Европа се нуждае от върховен представител, който вниква надълбоко в залозите на международната политика, коментираха преди избора наблюдатели. Според коментари в белгийската преса Могерини дължи напредъка си основно на своя пол, тъй като Ренци е целял да състави правителство, в което половината министри да са жени.

Въпреки критиките италианският външен министър е енергична, а тези, които я подкрепят, припомнят, че и предшественичката ѝ Катрин Аштън не беше приета радушно и също нямаше много опит в дипломацията.

Въпреки че не беше избрана за "външен министър" на ЕС, Кристалина Георгиева има голям шанс да получи добър ресор в новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер. Тя има неговата подкрепа и е много вероятно да стане заместник-председател на комисията. Нейният ресор ще зависи от преговорите, които предстоят идните дни, като българските власти трябва да положат усилия, за да договорят силно досие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай