Турция затвори границата със Сирия (ОБЗОР)

Турция затвори границата със Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 130 000 кюрди са избягали за два дни в южната ни съседка

Турция затвори част от границата си със Сирия вчера, след като над 130 000 бежанци преминаха през нея в опит за бягство от терора на групировката "Ислямска държава", съобщи Би Би Си.

30-километрова зона от границата бе отворена за бежанци в петък, за да се спаси населението на сирийския град Кобане от нашествието на ислямистите. Градът, населен предимно с кюрди, стана обект на атака от джихадистите във вторник миналата седмица и до днес местните кюрдски милиции не могат да се справят с нападението.

Само за два дни обаче през границата са преминали над 130 000 бежанци, а Турция изнемогва в настаняването им. Те са настанени във временни лагери в училища и други сгради. В същото време турските власти се сблъскаха и с друг проблем - стотици кюрди, желаещи да преминат в Сирия, за да се борят с местните си събратя срещу джихадистите. Войнствено настроените кюрди организираха протест от турската страна на границата и дори се стигна до сблъсъци с турските служители на реда. Заради тези инциденти и огромния наплив днес само два от деветте гранични пункта в зоната бяха отворени.

Приемането на хилядите кюрдски бежанци от Турция изглежда парадоксално на фона на дългогодишните проблеми между двата етноса, коментира Би Би Си. В същото време обаче Турция се тревожи, че ако кюрди отидат да се бият в Сирия на страната на местните милиции, те може да се съюзят с обявената за незаконна Кюрдска работническа партия и да започнат атаки на турска територия.

Слагат КПП-та около Белия дом

Секретната служба на САЩ разглежда въпроса за поставяне на контролно-пропускателни пунктове на публични места около Белия дом, предаде АП, цитирайки говорител на правоохранителните служби. Според високопоставен източник този проблем е бил разискван и по-рано, но неотдавнашните инциденти са подтикнали Сикрет сървис да го обсъди без отлагане. В петък имаше два опита за проникване в президентството на САЩ. Агенти на Сикрет сървис арестуваха 42-годишния Омар Гонсалес от Тексас, който прескочи през оградата на Белия дом и стигна до главния вход.

Джихадисти: Избивайте американци и французи

"Ислямска държава" призова привържениците си да убиват граждани на страни от международната коалиция, сформирана да се бори с ислямистката групировка в Ирак и Сирия, предаде АФП. "Ако можете да убиете американски или европейски неверник, особено злите и мръсни французи, австралиец, канадец или гражданин на която и да било страна от коалицията срещу "Ислямска държава", разчитайте на Аллах и го убийте по какъвто и да било начин", призовава говорителят на ИД Абу Мухамад ал Аднани в послание на няколко езика. Военната интервенция на оглавената от САЩ коалиция ще бъде "последният поход на кръстоносците", заявява Аднани.

ЕК: Не ни заплашват терористи

ЕК не разполага "с данни за конкретна заплаха" от терористи срещу нея, заяви в понеделник говорителят на комисията Джонатан Тод, след като белгийски медии съобщиха, че местната полиция е открила "готови за употреба" взривове при една от операциите за пресичане на подготвяни терористични нападения в страната в последните месеци.

В постоянен контакт сме със съответните власти, след последните медийни информации се свързахме с белгийските служби за внасяне на яснота. Те потвърдиха, че не знаят за "специфични заплахи" срещу ЕК, каза Тод.

Въпреки това ЕК не е предпазена от съществуващите опасности другаде. Въведени са мерки за сигурност, наблюдаваме обстановката, посочи говорителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай