Турция свика среща на НАТО (ОБЗОР)

Йенс Столтенберг

Турция свика среща на НАТО (ОБЗОР) | StandartNews.com

Анкара няма намерение да вкарва сухопътни части в Сирия срещу "Ислямска държава"

Три дни след като предприе въздушна офанзива срещу "Ислямска държава" и позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК), съответно в Сирия и в Ирак, Турция поиска консултации със съюзниците в НАТО. Във вторник ще се проведе извънредно заседание на Северноатлантическия съвет на Алианса (т.е. на ниво посланици - б.р.), съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Искането на Анкара е по силата на член 4 от Вашингтонския договор, който се задейства, ако по мнението на една от страните-членки е застрашена нейната териториална цялост, политическа независимост или сигурност. Турция ще запознае и останалите в пакта какви мерки предприема в отговор на атентата в Суруч миналата седмица, когато загинаха 32-ма души. По-късно Столтенберг посочи, че Турция не е отправяла искане към НАТО за военна подкрепа, както и че Алиансът е солидарен със съюзника си.

В нощта на неделя срещу понеделник 4 изтребителя Ф-16 от базата в Диарбекир бомбардираха лагер на ПКК в района на Хакурк в планините в Северен Ирак. Призори в понеделник турската авиация продължи да нанася ракетно-бомбени удари в същия район. От петък насам са поразени 400 цели на ПКК в Северен Ирак, съобщи Анкара. Продължават и ударите по обекти на ИД в Сирия на юг от границата с окръг Килис и в района на град Джараблус.

Базираният в Лондон сирийски Център за наблюдение на правата на човека пък съобщи, че турски танкове са обстрелвали село Зор Магхар в Северна Сирия, което е под контрола на сирийските кюрди. Турски военен източник обаче заяви, цитиран от Франс Прес, че "операциите нямат за цел кюрдите в Сирия". След това и Външно министерство в Анкара отрече за обстрела.

Анкара няма планове да праща сухопътни части в Сирия, но се е договорила с Вашингтон за оказване на въздушна подкрепа за умерената сирийска опозиция, която се сражава срещу ИД. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу на среща с главните редактори на водещи турски вестници.

15 арестувани за връзка с джихадистите

Турските власти задържаха 15 души, заподозрени във връзки с "Ислямска държава", съобщиха местните медии. Арестите са извършени при полицейска акция в квартал "Хаджи Байрам" в столицата Анкара днес сутринта. Според различни информации сред задържаните има и чужденци. В същото време поне 19 човека са били арестувани в югоизточния град Адиаман, по подозрения, че са свързани с ПКК. Турското разузнаване пък предупреди, че има голяма вероятност от извършване на терористични атаки в 6 провинции в югоизточната част на страната.

Войници ще пазят Албиона от терористи

Британското правителство планира да разположи по улиците на кралството 5000 войници с цел да се предотвратяват терористични атентати. Тази мярка е в рамките на секретна операция "Операция темперер", разкрива в. "Дейли телеграф". Заедно с полицейските сили военните части ще бъдат дислоцирани в големите градове на кралството, за да парират опитите на бойци от "Ислямска държава" или други екстремистки организации се опитат да извършат терористичен акт.
Слез извършените от ислямисти нападения във Франция през януари 2015 г. Великобритания повиши нивото на тревога от сериозно до критично. Причина за това е, че стотици британци се завръщат от Сирия, където са воювали в отрядите на джихадистите от Ислямска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай