Турция суспендира Европейската конвенция по правата на човека

Турция суспендира Европейската конвенция по правата на човека  | StandartNews.com

Действието на Европейската конвенция по правата на човека ще бъде преустановено на територията на Турция по време на режима на извънредно положение. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от телевизия Ен Ти Ви и БГНЕС.

Желаем режимът на извънредно положение в Турция да приключи за месец – месец и половина. Не предвиждаме въвеждането на комендантски час. Но докато е в сила режимът за извънредно положение временно ще бъде замразена реализацията на Европейската конвенция по правата на човека", каза той.

Вицепремиерът също така заяви, че са установени структурни и индивидуални пропуски в работата на разузнаването в контекста на получената информация и приетите мерки по отношение на подготовката на пуча.

Куртулмуш опроверга появилата се по-рано информация за уж загубени или скрили се след неуспешния опит за преврат кораби на турските ВМФ. „Не е установено армията да е губила военен транспорт", каза той.

Припомняме, че в нощта на 16 юли в Турция бе направен неуспешен опит за военен преврат. В Анкара, Истанбул и цялата страна имаше сблъсъци между противници и привърженици на президента Ердоган. В резултат на тях 208 души загинаха, а други около 1500 бяха ранени.

В началото на тази седмица Турските Въоръжени сили обявиха, че изцяло вече контролират територията на страната. През последните няколко дни в Турция се извършва мащабна чистка, която засегна не само редиците на армията, но и съдебната система, уволнени са учители и журналисти. Най-малко 50 000 души са загубили работата си. Затварят се училища и медии. Чистките продължават, а в страната е въведено извънредно положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай