Турция ще се присъедини към коалицията срещу Ислямска държава

Турция ще се присъедини към коалицията срещу Ислямска държава | StandartNews.com

Истанбул. Турското правителство ще поиска парламентът на страната да одобри удължаване с една година на правомощията на турската армия да участва в трансгранични операции в Сирия и в Ирак, предаде БНР.

Документът, наречен "тезкере", са подновява всяка година от 2009-а насам.

Сега са прибавени нови елементи, специално за борба срещу Ислямска държава, заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, изразявайки най-острата реакция на Анкара досега от действията на ислямските екстремисти.

По думите му, началникът на турския генерален щаб Неждет Йозел ще информира депутатите за положението край границите със Сирия и Ирак.

От миналата седмица насам Анкара дава сигнали за промяна в досегашната си позиция, когато категорично бе отказала да участва в удари на коалицията срещу Ислямската държава. Позицията на страната се промени коренно, след като бяха освободени турските заложници, държани от джихадистите в Мосул, и след посещението на Ердоган в САЩ за сесията на ООН.

Турският президент Ердоган заяви в реч пред провеждащия се в Истанбул Световен икономически форум, че Турция не може да остане извън международната коалиция, сражаваща се срещу джихадистите.

"Ще обсъдим въпроса със съответните наши институции. Категорично ще бъдем там, където трябва да бъдем. Не може да стоим извън това", заяви Ердоган.

Чрез документа за удължаване на правомощия на турската армия, Анкара ще конкретизира и своето военно участие. По думите на президента на страната, не е изключена вероятността Турция да изпрати свои войски в Сирия.

Една от опциите е турската армия да окаже съдействие в установяването на зона за сигурност в рамките на международно споразумение за бежанците, които се спасяват от действията на "Ислямска държавана" на турска територия. Числото на сирийските кюрди от последната бежанска вълна надхвърли 160 хил. души. Медиите съобщават потресаващи случаи, в които 200 души се приютяват в джамия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай