Турция се отказва от политическата агитация в Германия

Турция се отказва от политическата агитация в Германия | StandartNews.com

Нито един турски отговорен представител няма да участва вече в агитационни митинги в Германия за насърчаване на гласуване с "да" на референдума в Турция на 16 април за разширяване на президентските пълномощия, съобщи представителството в чужбина на турската управляваща партия.

Всички предвидени в бъдеще прояви бяха отменени, заяви говорителката на "Звеното за координация" в чужбина на Партията на справедливостта и развитието след седмици на напрежение между Германия и Турция във връзка с тази кампания.

Решението "бе взето в Анкара", уточни представителството на ПСР, базирано в Кьолн, цитирано от АФП. В Германия живее най-многобройната турска диаспора в света, като 1.4 милиона души имат право да гласуват на референдума в Турция, припомня БТА.

Съюзът на европейските турски демократи на Съюза на европейските турски демократи (UETD) - организация на турската диаспора, подкрепяща президента Реджеп Тайип Ердоган, обяви от своя страна в сп. "Виртшафтсвохе", че тя няма да организира никаква нова проява с участие на турски министри в Германия до 16 април.

"Информационни събрания" обаче остават предвидени "на местно ниво" без присъствие на представител на турското правителство, уточни председателят на организацията Зафер Сиракая.

Забрани за участие в Европа на турски министри в агитационни мероприятия за референдума в Турция доведоха през последните седмици до конфронтация между Турция и някои европейски страни, сред които и Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай