Турция почете жертвите от Холокоста

Турция почете жертвите от Холокоста | StandartNews.com

Турция още веднъж почита паметта на жертвите от Холокоста и призовава международната общност към по-голямо внимание подобна трагедия никога повече да не се случи. Това заяви пред „Стандарт" посланикът на Турция в България, Сюлейман Гьокче. Той посочи, че Министерството на външните работи в Анкара е публикувало специално комюнике по случай на Международния възпоменателен ден на Холокоста. Публикуваме пълния текст на изявлението:

На 27 януари се отбелязва деня, в който лагерите на смъртта „Аушвиц-Биркенау", изградени на територията на Полша от нацисткия режим и където са избити най-голям брой хора, са освободени. Днешният ден е обявен през 2005 г. с резолюция на Общото събрание на ООН за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Този знаменателен ден се отбелязва с различни церемонии и инициативи всяка година по целия свят.

Тази година по случай 70-та годишнина на този специален ден ние още веднъж отдаваме почит на милионите невинни хора, главно евреи, загубили живота си, и поднасяме съболезнованията си на техните близки.

Надяваме се, че всеки човек ще изгради отношение към Холокоста, който е един от най-тъмните и черни моменти в човешката история, и ще се замисли над важността да работим заедно, така че подобна трагедия, както и условията, направили възможно това неописуемо престъпление, никога няма да се възникнат отново. Обаче ние виждаме как антисемитизмът, който е в основата на нечовешката нацистка идеология, все още е жив днес и затова вярваме във важността да се борим неуморно срещу този феномен.

Съответно Турция участва в мероприятията в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA) като страна-наблюдател от 2008 г. насам. В това си качество ние провеждаме голям брой мероприятия, повишаващи вниманието на нашите граждани към Холокоста и засилваме усилията си в тази насока с разнообразие от образователни инициативи.

Турция положи огромни усилия да избегне влизането във войната, стоя твърдо срещу чудовищното подтисничество, упражнявано от нацисткия режим, и отвори вратите си през 30-те години на миналия век за стотици учени и артисти, бягащи от Германия и Австрия, когато нацисткия режим започна да подлага евреите на дискриминационна политика в тези страни. Ние винаги ще помним с благодарност тези хора, които дадоха забележим принос на академичния живот в Турция.

Турция опита да помогне на колкото се може повече хора по време на годините на Втората световна война, когато Холокоста бе приложен с жестокост. Турски дипломати, служещи в някои европейски страни по това време, успяха да спасят значителен брой хора да не бъдат взети в концентрационни лагери и лагери на смъртта и дадоха велик пример за кураж.

Турция, която настоява, че международните отношения трябва да се осъществяват на повече човешка основа и винаги заема принципна позиция по хуманитарни въпроси, ясно показва чувствителността си към всички хуманитарни въпроси, включително Холокоста, по всеки възможен повод.

В тази връзка външният министър Н. Пр. Мевлют Чавушоглу ще представлява Турция на възпоменателната церемония, която ще се проведе днес в „Аушвиц-Биркенау". В делегацията на външния министър Чавушоглу ще включва представители на турската еврейска общност.

По същата причина председателят на парламента на Турция, Чемил Чичек, присъства на мероприятията по отбелязването на Холокоста, организирани в Прага от чешкия парламент съвместно с Европейския парламент на 26-27 януари и произнесе реч на международния форум там.

Освен това Международният възпоменателен ден на Холокоста, който се отбелязва в Турция от четири години насам с най-различни мероприятия, организирани от турската еврейска общност, ще се проведе тази година в Анкара, в университета Билкент, с участието на председателя на парламента.

Искаме всички тези мероприятия да дадат големи възможности да повишат отношението срещу Холокоста и други човешки трагедии и подобни зверства не се случват никога повече в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай