Турция пак поиска САЩ да спре оръжието за кюрдите

Турция пак поиска САЩ да спре оръжието за кюрдите | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган обяви на държавния секретар на САЩ Джеймс Матис, че отношението към кюрдите създава проблеми, неудобство и безкопойство в страната му. Ердоган настоява Щатите да спрат оръжейните доставки към ПКК и Отрядите за защита (YPG), защото те били използвани за атентати и нападение над военни в югоизточната ни съседка. Според турците кюрдските организации са получили над 1300 камиона с автомати, бомби, ракети и боеприпаси. 

Ердоган изтъкнал също, че Турция е за запазването на териториалната цялост на Ирак и Сирия, а отцепването на територии от тях може да доведе до по-голям проблем - гражданска война на турска земя. Затова САЩ трябва да внимават с позицията си за искането на Масуд Барзани за референдум в Северен Ирак. 

Освен това бе обсъдено и намерението на Анкара да закупи ракети С-400 от Русия, както и въпроси около бъдещото управление на зоните, които ще бъдат освободени от бойците на ИД. 

Друг проблем за Ердоган бил екстрадацията на Фетхуллах Гюлен. Турция отправи искане за това, но Съединените щати вече година отказват да го върнат в родината му. 

Преди това Матис се срещна с турския министър на отбраната Нуретин Чанъкли. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай